PARTNER PORTALU
Otwarta kuchnia: piękny projekt wnętrza

Otwarta kuchnia: piękny projekt wnętrza

Autor: Anna Sołomiewicz
06 wrz 2019 10:04

Kropla morskiego błękitu, odrobina śródziemnomorskiego stylu i szczodra dawka dębowego drewna – taki przepis na kuchnię właścicielom tego mieszkania w Gdańsku zaproponowały Magdalena i Maria.

Położone w wyjątkowej lokalizacji, bo z widokiem na centrum Gdańska, mieszkanie wymagało równie wyjątkowego wystroju. Właściciele powierzyli jego projekt arch. Magdalenie Bielickiej i arch. Marii Zrzelskiej-Pawlak z Pracowni Magma. Kuchnia okazała się szczególnie ważnym elementem aranżacji wnętrza. Wszystko zaczęło się od projektu kuchni, bo tutaj właściciele lubią spędzać najwięcej czasu. Otwarty salon był naturalnym wynikiem takiego układu – relacjonują.

Będąca punktem wyjścia dla całego projektu mieszkania kuchnia skąpana jest w chłodnym odcieniu błękitu, ocieplonym wizualnie drewnem w dębowym wybarwieniu. Decyzja o wyborze kolorystyki zapadła jednogłośnie, wszystkim bowiem podobały się barwy nawiązujące do charakteru miejsca, zimowego morza i nieba. Z kolei odrobinę letniego, śródziemnomorskiego klimatu rodem ze słonecznej Hiszpanii wprowadziły do pomieszczenia wzorzyste kafle nad blatem utrzymane w iberyjskim stylu.

Ponieważ kuchnia i salon stanowią wspólną otwartą strefę dzienną, autorki projektu dużo uwagi poświęciły spójności aranżacyjnej obu pomieszczeń. Dlatego też zastosowano w nich te same materiały. Z kolei wysoka zabudowa kuchenna w dębowym wykończeniu jest wizualną kontynuacją mebli z przedpokoju.

Walory wizualne wnętrza to jedno, ale kuchnia jest również bardzo ergonomiczna i funkcjonalna. Znalazły się w niej wszystkie sprzęty niezbędne do domowego kucharzenia: piekarnik, płyta kuchenna i okap. Spory blat pomieścił dodatkowo dyskretnie wpuszczony weń zlewozmywak oraz bogaty zestaw baristy-pasjonata, jakim jest pan domu. Dwa rzędy zabudowy – dolny z głębszymi szafkami oraz górny, której szafki są nieco płytsze – umożliwiają przechowywanie podręcznych i rzadziej użytkowanych kuchennych akcesoriów. Strefę roboczą od strony pokoju dziennego przesłania płaska zabudowa, w której zaplanowano również miejsce na telewizor. Jednocześnie oryginalna wyspa skrywa także dyskretny stół jadalniany dla czterech osób.

Projekt wnętrza: arch. Magdalena Bielicka, arch. Maria Zrzelska-Pawlak, Pracownia Magma, www.pracownia-magma.pl

Zdjęcia: Foto&Mohito

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także