Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNERZY PORTALU

Remont kuchni. To musisz wiedzieć przy planowaniu. Świetne zdjęcia!

Autor: Urszula Tatur
15 kwi 2021 20:45

Zazwyczaj na remont kuchni decydujemy raz na 10-15 lat. To dość kosztowne przedsięwzięcie, które dodatkowo wywraca nasze życie do góry nogami. Dlatego warto na początku wszystko przemyśleć i dokładnie zaplanować.

  • Zaplanuj dokładnie budżet, jakim dysponujesz. Jeśli potrzebujesz więcej miejsca, otwórz kuchnię na salon. Pamiętaj jednak o instalacjach sanitarnych i elektrycznych.
  • Kuchnia otwarta na salon to większa przestrzeń oraz większa możliwości aranżacyjne. W jej centrum może stanąć wyspa, półwysep czy tez stół.
  • Remont kuchni to często wymiana okładzin ściennych i podłogowych. W tej roli najczęściej widzimy płytki ceramiczne, ale to nie jedyne materiały, które sprawdzą się w kuchni.
  • Wybór odpowiedniej zabudowy meblowej nie ogranicza się do wyboru kolorystyki. Prawidłowy rozkład szafek jest gwarantem funkcjonalności przestrzeni kuchennej.
  • Zasada trójkąta roboczego pomoże odpowiednio rozplanować układ sprzętów i stref kuchennych.
  • Remont kuchni to także wybór nowych sprzętów kuchennych.

 

Remont kuchni zacznijmy od… planowania. Ważny jest zarówno budżet, jakim dysponujemy, jak i nasze potrzeby i przyzwyczajenia. Na początku zastanówmy się, czy metraż kuchni spełnia nasze oczekiwania. Jeżeli kuchnia jest zdecydowanie za mała, możemy ją powiększyć kosztem sąsiadujących pomieszczeń, przenieść w inne miejsce lub po prostu połączyć z salonem. Te ostatnie z rozwiązań wydaje się najbardziej optymalne. Kuchnia otwarta to sposób na optycznie większą przestrzeń, sprzyjającą rodzinnym kontaktom. Pamiętajmy jednak, że każde z tych rozwiązań wymaga ingerencji w układ mieszkania, a więc zgody odpowiednich organów administracyjnych. Wiąże się to nie tylko z burzeniem ścian, ale też zmianą instalacji sanitarno-grzewczych. Przenosząc lokalizację kuchni musimy doprowadzić wodę i odpływ, zapewnić gniazdka dla sprzętów AGD (włącznie z silnią dla płyt indukcyjnych i niektórych modeli piekarników), dopływ gazu, gdy chcemy korzystać z płyty gazowej. Ponieważ remont kuchni to także doskonała okazja, by zdecydować się na ciągle niezwykle popularną wyspę, należy pamiętać, iż do niej także trzeba doprowadzić niezbędne instalacje. Nawet, gdy nie planujemy tu umieszczać dużych sprzętów AGD czy strefy zmywania, konieczne są gniazdka, do których podłączymy mikser, czajnik czy laptopa. Choć nowe instalacje, to dodatkowe koszty przy remoncie, pamiętajmy, że ich wymiana gwarantuje nam poczucie bezpieczeństwa. Pamiętajmy też o odpowiednim doświetleniu przestrzeni roboczych, a więc doprowadzeniu instalacji elektrycznych do wszystkich punktów świetlnych, które zaplanujemy w podwieszanych sufitach czy szafkach.

Płytki ceramiczne i inne materiały w kuchni

Następnym krokiem będzie wybór okładzin ściennych i podłogowych. Priorytetem będzie tu oczywiście podłoga. Najczęściej decydujemy się u ułożenie płytek gresowych. Są one nie tylko wytrzymałe, bezpieczne i łatwe w utrzymaniu czystości, ale też dobrze się prezentują. Problem z wyborem odpowiednich płytek podłogowych wiąże się tylko i wyłącznie z ogromem oferowanych formatów i wzorów. Zawsze zatem kierujemy się własnym gustem, bo to w końcu nasz jest ten kawałek podłogi. Warto jednak pamiętać, że jasne płytki oraz duże formaty optycznie powiększą przestrzeń. W kuchni otwartej na salon musimy dodatkowo dopasować podłogę do całego wnętrza. Możemy postawić tu na jednolite wzory, np. deski podłogowe plus płytki je imitujące lub zestawiać je na zasadzie kontrastu – w ten sposób zaznaczymy granice między oboma pomieszczeniami. Warto też się zastanowić na opcją położenia jednolitej podłogi w całej strefie dziennej. W tej roli sprawdzą się nie tylko płytki, ale też panele podłogowe, które z powodzeniem sprawdzą się w strefie mokrej. Równie ważny co wybór okładzin podłogowych jest wybór materiału na ścianę nad blatem. Z jednej strony bowiem, to jedno z najbardziej newralgicznych miejsc w całej kuchni, z drugiej – jest też najbardziej wyeksponowanym jej elementem. Znaczy to, że wybrany przez nas materiał musi być odporny na działanie tłuszczy, kwasów, wysokich temperatur czy pary wodnej, a jednocześnie dobrze się prezentować. Dlatego na ścianę nad blatem najczęściej rekomendowane są płytki, także w postaci mozaiki oraz hartowane szkło. Nie znaczy to jednak, że musimy rezygnować z tak efektownych wykończeni jak cegła, beton czy fornir. Trzeba je jednak odpowiednio zabezpieczyć.

Jaki typ zabudowy meblowej?

Podstawą aranżacji każdej kuchni jest oczywiście wybór mebli. Zanim zaczniemy zastanawiać się nad kolorem frontów czy materiałem na blat, musimy przemyśleć układ zabudowuj meblowej. Ogólnie przyjął się podział na kuchnie: jednorzędowe, dwurzędowe, w kształcie liter L, U i G oraz z wyspą. Wybór konkretnej zabudowy meblowej warunkuje układ naszej kuchni oraz styl życia, który prowadzimy. Inne bowiem potrzeby ma rodzina z dziećmi, inne singiel czy para, a jeszcze inne seniorzy. I tak, np. miłośnicy domowej kuchni będą potrzebować dużo więcej miejsca do gotowania, niż ci, którzy na co dzień stołują się na mieście. Pamiętajmy też, by meble nie przytłaczały wizualnie przestrzeni. Kierując się zasadą „mniej znaczy więcej” na pewno osiągniemy efekty przyjazny dla oka.
Zabudowa meblowa musi nie tylko ładnie się prezentować, ale przede wszystkim być funkcjonalna. Dlatego najlepiej zaplanować ją kierując się podstawowymi zasadami ergonomii. Dzielą one kuchnię na 5 stref roboczych, ułożonych zgodnie ze wskazówkami zegara dla osób praworęcznych (i na odwrót dla leworęcznych): strefa zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania posiłków, gotowania i pieczenia. Taki układ odpowiada poszczególnym etapom wykonywania codziennych prac kuchennych, a determinuje go złota zasada trójkąta roboczego. Mówi ona, że najważniejsze sprzęty kuchenne: lodówka, zlewozmywak oraz piekarnik z płytą powinny być ułożone względem siebie, tak by znajdowały się na wierzchołkach trójkąta. Taki układ zapewnia optymalny czas na każdą czynność wykonywaną w kuchenni, skracając pokonywane dystanse między poszczególnymi strefami. Ważne jest także, by każdej z organizowanych stref zapewnić maksymalną funkcjonalność. Znaczy to, iż, np. w strefie gotowania powinna znaleźć się nie tylko płyta i okap, ale też wygodne szuflady na akcesoria niezbędne przy wykonywaniu tej czynności: garnki, patelnie, szpatułki do mieszania itp. Dobrą organizację w kuchni zapewnią akcesoria meblowe do wyposażenia szafek. Na rynku odnajdziemy różnego rodzaju carga – dedykowane do szafek niskich i wysokich, systemy do szafek narożnych oraz systemy szuflad, także z organizacją wewnętrzną. Wszystkie one zapewniają łatwy dostęp do przechowywanych produktów i kuchennych utensyliów oraz zachowanie wśród nich porządku na co dzień.

AGD, zlew i bateria

Remont kuchni to także doskonała okazja, by wymienić sprzęty na nowe. Mamy tu na myśli nie tylko urządzenia AGD, ale też zlewozmywak i baterię kuchenną. To jakie sprzęty kuchenne wybierzemy, zależy w dużej mierze od budżetu, którym dysponujemy. W kuchni nie może jednak zabraknąć, poza wspomnianym już zlewem i dopasowaną do wizualnie niego baterią, także lodówki, piekarniki, płyty grzejnej, okapu i zmywarki. Ten ostatni element jest często błędnie uważany za zbędny. Szukając odpowiednich sprzętów kierujmy się nie tylko oferowanymi funkcjami czy klasą energetyczną, ale też wyglądem. Nowoczesne sprzęty kuchenne to także dobre wzornictwo, które musi stać się istotnym elementem w wystroju naszej kuchni.

Retransmisja sesji:

Design na "nową normalność" – trendy we wzornictwie przemysłowym i projektowaniu przestrzeni do życia i pracy

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także