
Ściana nad blatem. 20 świetnych pomysłów
Aranżacja ściany w kuchni nie jest taka prosta. Mamy dużo możliwości, przez co wybór jest jeszcze trudniejszy. Wszystko zależy od ogólnej wizji naszej kuchni. Ścianę nad blatem warto ozdobić tak, aby tworzyła z innymi elementami spójną całość. Trzeba też wybrać takie wykończenie, które będzie odporne na wysokie temperatury, wilgoć i zabrudzenia.

Urządzając kuchnię stoimy przed wieloma ważnymi decyzjami. Oprócz wyboru mebli i sprzętu AGD należy odpowiednio zaaranżować ścianę nad blatem kuchennym. Jest to dość problematyczne miejsce, ponieważ nieustannie narażone jest na działanie pary wodnej czy wysokich temperatur. Równocześnie to miejsce jest 'tłem' naszej kuchni, dlatego powinno być jej ozdobą.
Czytaj także: Modna kuchnia. 20 pomysłów na meble
Ściana nad blatem to jeden z najbardziej newralgicznych punktów w kuchni. Choć stanowi jedynie tło dla zabudowy kuchennej, nie może pozostawać w tyle. Powinna być równie reprezentacyjnym elementem aranżacji przestrzeni kuchennej jak zabudowa meblowa. Wystarczy tylko odrobina wyobraźni, by zamienić ją w niepowtarzalną dekorację.
Do wyboru mamy wiele różnorodnych opcji: od materiałów szlachetnych jak kamień i drewno poczynając, poprzez stal i aluminium oraz tafle szkła, na płytach laminowanych czy konglomeratach kończąc. Oczywiście wszystkie te rozwiązania mają swoje plusy i minusy. I choć do tych ostatnich należy zazwyczaj wysoka cena, to czasem warto zainwestować, by uzyskać naprawdę niepowtarzalny efekt.
Zobacz też: Kuchnia otwarta na salon. 15 pięknych zdjęć
Zanim jednak zdecydujecie się na jedną z prezentowanych opcji, dobrze zastanówcie się czy właśnie ona sprawdzi się w Waszej kuchni. Bowiem z ozdobnikami, jakimi nie wątpliwie są tego typu rozwiązania, nie należy przesadzać. Najlepiej wiedzą o tym architekci i projektanci wnętrz. To owoce właśnie ich pracy prezentujemy w naszej galerii. Znajdziecie w niej najciekawsze, naszym zdaniem, realizacje, w których tradycyjne płytki zastępują mniej konwencjonalne rozwiązania. Wszystkie pochodzą z polskich domów, a więc śmiało przeniesiecie je do własnej kuchni.