Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Wyspa w kuchni - najlepsze realizacje architektów

Autor: Redakcja
01 cze 2020 08:43

Trudno bez niej wyobrazić sobie krajobraz nowoczesnej kuchni. Stojąc pośrodku ułatwia przyrządzanie posiłków i porządkuje przestrzeń w kuchni. Jest zatem cennym i bardzo wygodnym miejscem do pracy. Wyspa kuchenna to jeden z najbardziej pożądanych elementów wyposażenia wnętrz. Jak urządzić kuchnię z wyspą radzi arch. Małgorzata Brewczyńska

 Myślę, że niejedna pani domu marzy o funkcjonalnym centrum dowodzenia. A co lepiej się sprawdzi niż przemyślanie zaprojektowana wyspa kuchenna. Dodatkowo, dzięki wygodnemu dostępowi ze wszystkich stron, prace kuchenne przebiegają szybciej i można w nie zaangażować wszystkich członków rodziny.

Więcej możliwości

Najprostszy pomysł na wyspę? Szafki dolne przykryte blatem, a zatem bardzo cenne w każdej kuchni miejsce dodatkowego przechowywania. Ponadto wyspa to dodatkowy blat roboczy, jakże przydatny przy gotowaniu posiłków. To również niejednokrotnie miejsce spożycia szybkiego posiłku, czy wypicia kawy z przyjaciółką, a często to właśnie wyspa jest tylko umowną granicą między kuchnią a pokojem dziennym. Zalet wyspy w kuchni jest zatem wiele: dodatkowe miejsce do pracy, pojemne szafki i szuflady w podstawie wyspy, czy modna bryła stanowiąca ozdobę kuchni.

CZYTAJ TAKŻE: Drewno w kuchni - 10 pomysłów na urządzenie

Praktyczna strona

Wyspa to nie tylko szafki. Możemy zamontować na niej cały szereg sprzętów AGD, które ułatwią nam pracę w kuchni. Najłatwiej jest podłączyć płytę elektryczną lub indukcyjną, do której niezbędne gniazdka chowamy w podłodze. Rzadziej montujemy płytę gazową, z powodu trudności instalacyjnych. Bez względu na rodzaj płyty nieodzownym elementem wyspy jest okap wyspowy, czyli taki, który pięknie zaprezentuje się z każdej strony. W przypadku kuchni otwartej na salon należy zadbać o jego odpowiednią wydajność, która musi być relatywnie większa niż standardowego okapu w małej i zamkniętej kuchni. Przy kuchni otwartej na salon obliczając wydajność okapu należy wziąć pod uwagę kubaturę całej otwartej przestrzeni. Jeśli na wyspie ma się znaleźć zlewozmywak, koniczne będzie poprowadzenie odpowiedniej instalacji wodno-kanalizacyjnej w podłodze z zachowaniem odpowiednich spadków rur, by grawitacyjne odprowadzenie ścieków w ogóle funkcjonowało. Innym rozwiązaniem jest wyprowadzenie kanalizacji przez strop nad niższą kondygnacją – np. piwnicą. Problem odprowadzenia ścieków warto rozwiązać na etapie budowy.

ZOBACZ TEŻ: Najlepsze pomysły na aneks w bloku: 20 niesamowitych projektów!

Liczy się ergonomia

Wymiary samej wyspy zależą od jej przeznaczenia. Jeśli planujemy na wyspie zlew lub płytę grzewczą, planując wymiary blatu należy po każdej stronie sprzętu dodać po ok. 50-60cm.
Ponieważ podstawowym zdaniem wyspy w kuchni jest ułatwienie prac kuchennych należy pamiętać o zachowaniu odpowiednich odległości między szafkami kuchennymi. Minimalna odległość to 90cm, ale najlepiej jeśli szerokość obejścia wokół wyspy wynosi 120cm. Więcej miejsca potrzeba, jeśli wyspa sąsiaduje z ciągiem roboczym – umożliwi to przejście nawet przy otwartych drzwiczkach szafek czy wysuniętych szufladach. Jeśli na wyspie ma się znajdować kącik jadalniany, pamiętajmy, że jedna osoba do wygodnego zjedzenia posiłku potrzebuje fragment blatu o wymiarach 60 x 40 cm. Niezbędna jest też wolna przestrzeń na nogi, inaczej trzeba będzie siedzieć bokiem, co nie jest wygodne.

W dobrej formie

Bez względu na kształt wyspy (prostokątny, kwadratowy, owalny) oraz jej wewnętrzne wyposażenie (szafki, szuflady, lodówka, inne sprzęty AGD) należy również pomyśleć o jej walorach estetycznych. Jako wolnostojący element powinna nawiązywać do stylistyki kuchni, jak również sąsiadującego z nią pomieszczenia. Należy również uważać, aby nie przeładować ogólnego wrażenia zbyt bogatą formą wyspy. Z jednej strony może stanowić ona dodatkowe miejsce do pracy, z drugiej można przy takiej wyspie wygodnie usiąść na hokerach i popijać pyszną kawę.

Komu najbardziej przyda się wyspa w kuchni? Posiadanie wyspy w kuchni docenią w szczególności pasjonaci gotowania. Dodatkowa przestrzeń i zwiększona funkcjonalność z pewnością pomogą rozwijać tę piękną i wysmakowaną pasję.

DOWIEDZ SIĘ TAKŻE, JAK URZADZIĆ STYLOWĄ JADALNIĘ

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także