Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER SERWISU

Ekologiczna kuchnia. Rozwiązania przyjazne środowisku. Porady!

Autor: Ewa Kozioł
13 lip 2021 10:38

Segregacja śmieci, rezygnacja z plastiku, oszczędzanie wody. To tylko niektóre rozwiązania i nawyki w kuchni, które są przyjazne środowisku. Warto je wdrożyć w życie. Podpowiadamy jak odpowiednio wprowadzać eko-rozwiązania do swoich kuchni.

Ekologia w kuchni to temat, któremu przyglądamy się coraz baczniej. I nic w tym dziwnego – dbanie o środowisko powinno leżeć w interesie każdego z nas. Już teraz możemy wdrożyć kilka dobrych nawyków, aby w konsekwencji upływu lat przyniosły one dużo dobrego. Od czego zacząć?

W pierwszej kolejności – śmieci

Segregacja śmieci to od wielu lat wiodący temat w kwestii ekologii. Niestety, generujemy olbrzymie ilości odpadów, stąd duży nacisk kładzie się zarówno na wolumen śmieci, jak i materiały, z jakich są wykonane. Jak zatem sortować odpady?

– Mamy do dyspozycji oddzielne pojemniki na plastik, papier, szkło, bio czy odpady zmieszane. I taką segregację powinniśmy zacząć już w naszym domostwie, aby potem móc w łatwy sposób wrzucić śmieci do zewnętrznych pojemników. Jeżeli chodzi o opakowania, to plastik rozkładający się kilkaset lat jest naszą największą zmorą. Warto więc w każdym możliwym przypadku rezygnować z niego na poczet pojemników wielokrotnego użytku – na przykład jednorazowe, plastikowe sztućce zamieńmy na te ekologiczne, drewniane. Jeśli chodzi o żywność, to do jej przechowywania warto używać szklanych pojemników, a nie plastikowych woreczków – podpowiada Kamila Prałat ekspertka firmy Solgaz.

Pij wodę – bez plastiku

W kwestii ograniczenia plastiku warto dodatkowo zwrócić uwagę także na napoje w plastikowych butelkach. Jak wyjaśnia ekspertka Solgaz, zamiast zakupu zgrzewki wody, lepszym rozwiązaniem dla nas i środowiska będzie postawienie na dzbanki oraz butelki z filtrem.

– Dzięki wyborze naczyń wielokrotnego użytku nie dość, że zaoszczędzimy czas, energię i pieniądze, to również zminimalizujemy ilość wytwarzanego przez nas codziennie plastiku. Dzbanki z filtrem świetnie sprawdzą się w domu, natomiast butelka, nieco przypominająca bidon, przyda się w pracy lub szkole, jak i podczas wypadów w plener.

Planuj posiłki – nie marnuj jedzenia

Kuchenna ekologia to nie tylko przerzucenie się z butelkowanej wody na tę filtrowaną. To również przemyślane zakupy. Wciąż marnujemy sporo jedzenia, podczas gdy tylko przy odrobinie chęci możemy w pełni wykorzystać zakupione produkty.

– Zacznijmy od przemyślanego robienia zakupów. Wybierzmy się na nie z materiałową torbą czy wiklinowym koszem. Co z produktami? Unikajmy tych pakowanych próżniowo, w plastikowych opakowaniach na poczet składników, jakie możemy kupić na wagę. Nie dość, że wpłyniemy na mniejsze zużycie plastiku, to np. kupimy tyle pieczarek, ile dokładnie potrzebujemy, a nie tyle, ile jest zapakowanych w pudełku, a nadwyżkę, których zapewne wyrzucimy – mówi Kamila Prałat.

Gotuj na gazie

Wprowadzanie ekologicznych rozwiązań do kuchni dotyczy nie tylko minimalizowania kosztów przyrządzanych posiłków, ale także na optymalizacji samego procesu gotowania. Nowoczesne sprzęty AGD oferują najwyższe klasy energetyczne i funkcjonalne rozwiązania, które doskonale pomagają w ekologicznym gotowaniu. A do wyboru mamy kuchenki elektryczne, indukcyjne, jak i modele zasilane gazem. Wybierając jednak te pierwsze lub drugie, musimy zmierzyć się z rosnącymi cenami prądu. W przypadku cen gazu, od 1 lipca 2020 roku spadły one dla gospodarstw domowych o 10,6 %. Gaz jako paliwo należy do najczystszych ekologicznie nośników energii, a jednocześnie jest tani i bezpieczny.

Jego potencjał odkrywa coraz więcej państw, które decydują się na budowy elektrowni gazowych i biogazowni. Połączenie nowoczesnej i innowacyjnej w skali światowej technologii wraz z jednym z najtańszych w Polsce paliw, czyli gazem, zaowocowało stworzeniem płyty gazowej bez płomieni.

– Według niezależnych badań, nasza płyta gaz-pod-szkłem zużywa do 50% mniej gazu niż tradycyjna kuchenka gazowa. Palniki kuchenek pracują cyklicznie, co oznacza, że wyłączają pobieranie gazu, gdy powierzchnia jest już odpowiednio nagrzana, a uruchamiają pobór paliwa wtedy, gdy jest to konieczne. Dzięki katalitycznym palnikom i dwukrotnie wyższej temperaturze spalania gazu generowane podczas gotowania spaliny są czystsze niż w przypadku tradycyjnych kuchenek – mówi ekspertka firmy Solgaz.

Wdrażanie ekologicznych rozwiązań do kuchni wcale nie musi być trudne. Wystarczy zmiana kilku nawyków oraz elementów życia codziennego, aby stało się ono bardziej przyjazne dla środowiska oraz oszczędne. 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także