Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Praktyczna kuchnia - cztery zasady ręcznego zmywania

Autor: Dobrzemieszkaj.pl
23 marz 2020 14:40

Wiele osób uważa zmywanie naczyń za męczące zadanie. Warto jednak pamiętać, że nie wszystko można dobrze i dokładnie umyć w zmywarce.

Umycie kieliszków do wina, drewnianych łyżek, powlekanych patelni, czy większych talerzy, jest wciąż zadaniem dla zlewozmywaka i naszych dłoni. Spalone dna garnków również wymagają dokładnego ręcznego wyszorowania. Jak prawidłowo myć naczynia, robiąc jednocześnie coś dobrego dla siebie i środowiska? Zebraliśmy kilka porad i wskazówek, co robić  by zmywanie wreszcie zniknęło z listy nieprzyjemnych domowych obowiązków.

Resztki jedzenia

Bez względu na to, czy korzystamy ze zmywarki, czy zmywamy ręcznie, zawsze pozbywajmy się wcześniej pozostałości po posiłkach. Resztki mogą zatkać zarówno odpływ w zlewie, jak i w zmywarce, powodując z czasem powstawanie nieprzyjemnych zapachów. Ich usuwanie stanie się szczególnie łatwe, jeśli w kuchni pod zlewem zainstalujemy domowy system gospodarki odpadami. Selektory kuchenne na śmieci pozwalają na optymalne wykorzystanie przestrzeni kuchennej, wyróżniają się nowoczesnym wzornictwem i możliwością indywidualnej konfiguracji. Wystarczy otworzyć szafkę, czy szufladę i wyrzucić odpadki do jednego z plastikowych koszy, idealnie pasujących rozmiarem do szafki, by w kuchni zapanował porządek. Przy zabudowie kuchennej z wysuwanymi szufladami szczególnie sprawdzą się selektory z przydatną szufladą organizacyjną. W przypadku drzwi na zawiasach możemy wybrać systemy, które można zamontować na dole szafki i łatwo wysuwać na szynach. Wbudowany pojemnik na odpady będzie szczególnie praktyczny do usuwania kompostu i odpadów organicznych.

Zobacz także: Kuchnia otwarta - 20 świetnych projektów

W pozbyciu się resztek jedzenia pomagają także rozdrabniacze odpadków. Młynki potrafią zmielić niemalże wszystko, co zwykle wrzucamy do kosza – resztki z obiadu, skórki z owoców, obierki z warzyw, torebki od herbaty, a niektóre modele mogą poradzić sobie nawet z kośćmi i łupinami orzechów!

Nie myjemy naczyń pod bieżącą wodą

Pozostawienie bieżącej wody podczas płukania naczyń to krok do tyłu w propagowaniu ekologicznego podejścia do życia i ​​niepotrzebne marnowanie zasobów wodnych. O wiele lepiej zebrać wszystko,  co nie nadaje się do mycia w zmywarce, a następnie umyć w zlewie wypełnionym do połowy wodą. Czy wiecie, że wystarczy dodać kilka kropli płynu do mycia naczyń do zlewozmywaka z już napuszczoną woda? W ten prosty sposób pomagamy chronić środowisko, a przy okazji zapobiegamy nadmiernemu tworzeniu się piany. Schowane w blacie dozowniki do mydła pomogą w racjonowaniu płynu do mycia naczyń i będą wyglądać bardziej elegancko, niż stojące w polu widzenia plastikowe butelki.

Patenty na suszenie

Odpowiednie miejsce do wysuszenia umytych w zlewie naczyń, to ważny element kuchni, który może podkreślać jej wystrój lub... totalnie go zepsuć. Połączmy zatem praktyczność i funkcjonalność z elegancją. W ofercie producentów znajdziemy zlewozmywaki z funkcją ociekania; propozycje, które sprawdzą się nawet jeśli jesteśmy posiadaczami niewielkiego aneksu kuchennego. Dodatkowe sprytne akcesoria do zlewozmywaków, takie jak kratki ociekowe, sprawią, że zmywanie stanie się o wiele szybsze i przyjemniejsze! 

Zapewniamy sobie i innym higienę przy zlewie

Wilgotne gąbki i ściereczki są idealną pożywką dla zarazków. Aby tego uniknąć, po umyciu pozwólmy ściereczkom i gąbkom całkowicie wyschnąć. Wymieniajmy je maksymalnie po dwóch tygodniach użytkowania. Jeśli nie chcemy mieć gąbek na widoku, zainstalujmy w kuchni zlewozmywak wyposażony w szyny, które wkłada się do zlewozmywaka. Niewidoczne na pierwszy rzut oka, będą idealnym miejsce do powieszenia szmatek czy gąbek do czyszczenia.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także