Jasna łazienka: zobacz salon kąpielowy na poddaszu

Jasna łazienka: zobacz salon kąpielowy na poddaszu

Autor: Anna Sołomiewicz
23 wrz 2019 10:59

Wpadające do wnętrz przez okazałe okno połaciowe światło odbija się od śnieżnobiałych ścian i sufitu, rozświetlając tę przestronną łazienkę urządzoną w konwencji salonu kąpielowego. Wnętrze sprawia wrażenie wypełnionego świeżym powietrzem, a aranżacyjną wisienką na torcie są zdobne płytki niczym dywan.

Architekt Katarzyna Maciejewska projektując łazienkę dla córki inwestorów miała do dyspozycji dużą, bo aż 15-metrową powierzchnię. Dzięki temu we wnętrzu nie tylko spokojnie zmieściły się wszystkie niezbędne sprzęty, ale również elementy nadające wnętrzu charakter przestrzeni relaksu - jak designerski fotel wypoczynkowy w rogu pomieszczenia czy elegancki stolik pomocniczy w strefię kąpieli. Sama wanna to piękny wolnostojący model marki Marmorin o miękkiej, organicznej formie. Usytuowana bezpośrednio przy oknie połaciowym umożliwia oddawanie się relaksującym kąpielom w promieniach wpadającego do wnętrza słońca.

Aranżacja przestrzeni jest bardzo delikatna, subtelna, sugerująca, że główną użytkowniczką tej przestrzeni jest płęć piękna. Z królującą w pomieszczeniu śnieżnobiałą bielą harmonizują utrzymane w błękitnych tonacjach płytki podłogowe Aparici Carpet. Ich nietuzinkowa faktura, przywodząca na myśl elegancki dywan idealnie wpisuje się w elegancki, salonowy charakter wnętrza. Całości dopełnia posadowiona na nóżkach szafka oraz duże 120-centymetrowe okrągłe lustro oprawione w miedzianą ramę. Funkcjonalnym detalem jest z kolei wpisana w niską ściankę w strefie w.c. zabudowa meblowa z wnęką na odłożenie ręczników.

Architekt Katarzyna Maciejewska z przyjemnością wspomina proces tworzenia projektu. Jedynym problemem przy projektowaniu łazienki był skos. Udało się jednak oszukać oko dając na ścianę białe płytki, za sprawą których sam skos – również biały – nie rzuca się w oczy – opowiada autorka projektu wnętrza. Córka właścicieli, która korzysta z tej łazienki z zachwytem i bez ani jednej poprawki przyjęła projekt – dodaje z zadowoleniem architekt.

PROJEKT: ARCH. KATARZYNA MACIEJEWSKA, MACIEJEWSKA DESIGN, WWW.KMACIEJEWSKA.PL

ZDJĘCIA: ANNA LASKOWSKA, DEKORIALOVE

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także