Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Funkcjonalna kuchnia. Tak urządzisz strefę zmywania

Autor: Marta Ustymowicz
18 marz 2015 13:47

Dobrze urządzona kuchnia rządzi się swoimi prawami, a są nimi strefy, które sprawiają, że czas spędzony w kuchni jest dobrze i miło spędzony. Dziś radzimy, gdzie najlepiej umieścić miejsce do zmywania w kuchni.

Dobrze zaplanowana kuchnia, podlega odpowiednio usytuowanym strefom. W pierwszej kolejności mamy strefę przechowywania, skąd wyjmujemy produkty, jakich chcemy użyć do przygotowania posiłku. Jest to lodówka, ale również szafki, w których trzymamy żywność, oraz mini spiżarnie. Następną jest strefa zmywania, która pozwala nam na oczyszczenie warzyw czy mięsa, jedzenie kolejno trafia do strefy przygotowywania, gdzie żywność jest poddawana wstępnej obróbce. Całość kończy strefa gotowania, w której znajdują się płyta grzejna i piekarnik. 

Takie rozplanowanie stref zminimalizuje czas spędzony w kuchni i pozwoli skupić się na przygotowaniu posiłku oraz przyjemności, jaką jest gotowanie. 

Kuchnia, która znajduje się na jednej linii, jak również aranżacje w kształcie litery L, najlepiej pozwalają zaplanować podział stref w taki właśnie sposób. Coraz częściej jednak kuchnia odbiega od tego modelu, pojawia się w niej wyspa lub dodatkowy półwysep lub wąska przestrzeń nakazuje zabudowę dwurzędową, a więc znajdującą się na obu ścianach, równolegle do siebie. 

Dopasowane do potrzeb

Niestandardowe ustawienie mebli kuchennych także pozwala na wygodne rozmieszczenie stref. Jeśli kuchnia, w której znajduje się wyspa kuchenna jest duża, możemy z powodzeniem umieścić na niej aż dwie strefy. Zmywania i gotowania. W przypadku, gdy na wyspie znajdzie się miejsce wyłącznie dla jednej strefy, np. gotowania, wystarczy, że strefę mokrą umieścimy w zabudowie bezpośrednio za nią. Przemieszczanie się pomiędzy nimi będzie ograniczało się wyłącznie od odwrócenia się o 180 stopni. 

Współczesne kuchnie, jako strefę zmywania, powinny uwzględniać również zmywarkę. To sprzęt, który powoli staje się obowiązkowym wyposażeniem. Najlepiej umieścić ją w okolicy strefy mokrej. Dzięki temu oczyszczone z resztek jedzenia, a czasami także opłukane talerze z łatwością umieścimy w zmywarce, bez konieczności przemieszczania się po kuchni z brudnymi naczyniami. 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także