
Kuchnia z salonem. Tak urządzają Polacy
Kuchnia połączona z salonem to miejsce reprezentacyjne w domu. Jak je urządzić by były piękne i funkcjonale zarazem? Zobacz pomysły architektów wnętrz.

Kuchnia otwarta na salon to coraz częściej spotykana metoda aranżacji strefy dziennej. W ten sposób projektuje się dziś nie tylko domy, ale również budynki wielomieszkaniowe. Dzięki połączeniu kuchni i salonu, zyskujemy przestronne wnętrze, znacznie lepiej oświetlone i bardziej ustawne. Zanim zaczniemy je urządzać po swojemu, warto przyjrzeć się bliżej pomysłom polskich projektantów.
Połączyć kuchnię z salonem można na dwa praktyczne sposoby. Pierwszym jest osłonięcie kuchni wyspą lub barem, a drugim umieszczenie pomiędzy nią, a salonem jadalni. Każda metoda jest praktyczna i modna, jednak warto zastanowić się, która będzie bardziej odpowiednia dla nas. Kuchnia zakończona wyspą to rozwiązanie doskonałe dla tych, którzy uwielbiają gotować oraz urządzają w domu kulinarne przyjęcia dla gości. Wyspa daje dodatkowy blat roboczy lub miejsce do gotowania, jeśli umieścimy na niej płytę grzejną. Skutecznie zasłania również szafki kuchenne i chowa codzienny nieporządek. Może służyć jako alternatywa dla dużego stołu i krzeseł, którymi nie chcemy zastawiać pomieszczenia.
Rozwiązaniem dla większej rodziny może być jadalnia umieszczona pomiędzy kuchnią, a salonem. Stół należy jednak dopasować do stylistyki jednego z pomieszczeń, aby nie odstawał wyglądem. Dzięki takiemu ustawieniu stworzymy idealne przejście z jednej strefy do drugiej, a tym samym sprawimy, że wnętrze będzie spójne i harmonijnie urządzone. Dzięki temu, że jadalnia będzie "w zasięgu" kuchni, sprawniejsze będzie również przenoszenie półmisków z jedzeniem przygotowanych na obiad czy kolację. Aranżując jadalnię pomiędzy kuchnią, a salonem możemy mieć również pewność, że będzie ona centralnym miejscem spotkań rodziny. Od zaproszonych czy niezapowiedzianych gości, po dzieci odrabiające przy stole lekcje.