
Otwarta kuchnia. Poznaj wady i zalety takiej aranżacji
Zastanawiasz się nad urządzeniem kuchni otwartej na salon? Poznaj wszystkie za i przeciw i sprawdź czy ten rodzaj aranżacji jest dla ciebie.

Otwarta kuchnia ma wiele zalet, które na pierwszy rzut oka wyglądają kusząco. Szczególnie wtedy, kiedy mamy niewielkie mieszkanie, bowiem otwarta kuchnia znacznie powiększa przestrzeń. Dodaje jej optycznie metrów, ale też sprawia, że będzie ona jaśniejsza. Dzięki otwartej przestrzeni możemy śmiało gotować w chwili, kiedy w salonie siedzą goście. Osoby przygotowujące posiłek nie będą czuły się wyobcowane, ponieważ wszystko toczy się na połączonej przestrzeni. To idealne rozwiązanie do integracji rodziny. Kiedy dzieci bawią się w salonie, mama może mieć na nie oko i rozmawiać, nawet wtedy, kiedy przygotowuje obiad.
Tak jak wszystko, również otwarte kuchnie mają swoje minusy. Pierwszym i najważniejszym jest to, że wszelkie zapachy towarzyszące gotowaniu, przenoszą się do salonu. Jeśli gotujemy intensywnie pachnące potrawy, musimy liczyć się z tym, że zapachy te znajdą się w pokoju dziennym, ale również wsiąknął w materiały: tkaninę sofy, zasłony czy firanki. Kolejnym minusem jest konieczność utrzymywania nieskazitelnego porządku. W otwartej kuchni wszystko widać jak na dłoni, dlatego zostawianie na blacie resztek jedzenia, czy piętrzące się na kuchence garnki, nie będą mile widziane.
Zanim zdecydujesz się na kuchnię otwartą, przemyśl dokładnie wszystkie plusy i minusy. Kierowanie się modą nie zawsze jest dobrym wyborem, tym bardziej, że urządzenie kuchni to spory wydatek. Warto więc dobrze przemyśleć tę kwestię.