Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Kuchnie „open space” - modne dekory

Autor: Agnieszka Błachowska
25 lut 2014 08:06

Otwarta przestrzeń kuchenna – trend bardzo popularny zagranicą – sprawił, że pomieszczenie to płynnie przenika, np. jadalnię czy salon. To daje szansę dekorom wszechstronnym, kreującym wrażenie autentyczności – wiarygodności.

Już dawno temu kuchnie stały się w domu miejscem koncentrującym życie rodzinne i towarzyskie, oraz zapewniającym relaks. Akcent na funkcję wyłącznie przygotowywania (ewentualnie spożywania) posiłków „zgubił się gdzieś po drodze”.

Kuchenny „open space”

Potwierdzeniem powyższej zasady były mediolańskie targi meblowe, podczas których można było zaobserwować przenikanie się trendów wzorniczych we wnętrzach domowych, dążenie do spójności i swego rodzaju unifikacji. Wspomina o tym Sylwia Lasota z Interprintu. Zwiedzając targi „Salone Internazionale del Mobile 2012” przekonałam się, że dekory Interprint zostały zastosowane w meblach pokojowych i kuchennych wielu znanych producentów. Tym samym udowodniły swoją wszechstronność m.in. wzory „Swiss Elm” i „Barrique Vintage”. Konkretnym przykładem omawianej sytuacji może być projekt francuskiego twórcy – Ora-Ito, który dla Scavolini przygotował meble „Foodshelf”. „Foodshelf” to elegancki mebel, który rozbudowuje salon w przestrzeń kuchni i harmonijnie łączy „Swiss Elm” z bielą, odcieniami: pistacjowym, żółtym i zielonym. – mówi Sylwia Lasota. Na płynność granic między domowymi wnętrzami i ich stylami oraz na nowe fundamenty trendów obowiązujących we wzornictwie mebli zwraca uwagę Danuta Pawlik z firmy Schattdecor. Kuchnie stały się centralnym miejscem spotkań w domu – tam można wspólnie nie tylko delektować się posiłkami, ale też podyskutować z rodziną i przyjaciółmi, czy też zrelaksować się. Nowe funkcje powodują, że odchodzi się od aranżowania zamkniętych, wydzielonych przestrzeni kuchennych. Preferowane jest łączenie miejsca do gotowania z jadalnią i salonem – a to już wymaga od projektanta wykreowania spójności stylistycznej i kolorystycznej. Nowe trendy we wzornictwie „kuchennym” (i nie tylko) łączy dążenie do uwydatnienia wartości, tradycji i rzemiosła. Granice między trendami stały się bardzo płynne, co wykształciło swoisty eklektyzm stylowy. Poszukując inspiracji projektanci zwracają się ku formom klasycznym – sprawdzonym, w które można wpasować nowoczesne funkcje. To wyrafinowane połączenie „starego z nowym” jest fundamentem nowych trendów.

Moda na kuchenny „open space” jest faktem, jednak jak przenosi się ona na polskie realia? Czy nadążamy za Europą w realizacji tego trendu, czy też z jakichś powodów wybieramy inne rozwiązania projektowe? Na te pytania szuka odpowiedzi Krzysztof Bogdanowicz z firmy Impress-Decor. Wzornictwu polskich kuchni bardzo pomógł trend otwartych na pokój dzienny aneksów – w tej wersji kuchnie muszą być bardziej eleganckie i dopracowane. Porównując wnętrza kuchenne zagraniczne i polskie zauważam zasadniczą różnicę w wielkości pomieszczeń – a to mocno wpływa na układ brył. Na przykład: nie w każdej kuchni sprawdzą się modne, bardzo szerokie szafki stojące, bo po prostu czasem nie ma na nie miejsca. Z tych samych względów nie wszędzie da się zastosować poziomy układ dekorów drewnopodobnych. Ponadto zwróciłem uwagę na to, że u nas nie przyjmuje się trend czystego minimalizmu. W Polsce kuchnia musi mieć trochę więcej dekoracyjnych detali, niż na Zachodzie Europy.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także