
Meble kuchenne: wygospodaruj miejsce na zioła!
Wysypujące się z torebki lub błyskawicznie tracące aromat na skutek niewłaściwego przechowywania zioła to bolączka wielu z nas. Ogromnym ułatwieniem w tej sytuacji są odpowiednie akcesoria meblowe.

O komforcie codziennej pracy w kuchni decydują najczęściej drobiazgi. Choć oczywiście układ i wielość funkcji, jakie oferują główne urządzenia agd, są bardzo ważne, to właśnie drobne rzeczy, do których szybko się przyzwyczajamy, sprawiają, że w danym wnętrzu dobrze się czujemy.
Jak wynika z naszych obserwacji i rozmów z klientami, przyprawy to jedne z najtrudniejszych do ułożenia, wyeksponowania i utrzymania w porządku elementów w kuchni. Na trudności w znalezieniu ziół skarży się ogromna większość osób. Dlatego też wszelkie systemy pozwalające na ich uporządkowanie cieszą się rosnącą popularnością. Zwłaszcza, że w istocie są naprawdę proste w montażu – wyjaśnia Damian Rybak, doradca ds. produktu marki Rejs.
Jakie akcesoria pomogą nam zaprowadzić ład wśród ziół? Jest ich sporo. Na uwagę zasługują przede wszystkim systemy relingowe. Słoiczki z ziołami można umieścić na lekkich, wykonanych z drutu koszyczkach (jedno- lub dwupoziomowych) podwieszanych pod szafkami górnymi. Można też skorzystać ze szklanych pojemników ze specjalnie wyprofilowaną nakrętką-haczykiem, które wiesza się bezpośrednio na relingu.
Można też skorzystać z rozwiązań przeznaczonych do szafek podblatowych. Do wyboru są dostępne w różnych szerokościach carga i systemy szuflad. Ich pełny wysuw gwarantuje łatwy dostęp do pojemników ułożonych w zasięgu oczu i rąk. Zaś praktyczne systemy organizacji – w przypadku szuflad odpowiednio wyprofilowane wkłady, zaś w cargo – przesuwne relingi i ograniczniki, uniemożliwią przesuwanie się, mieszanie i przewracanie słoiczków.