Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Nowoczesny dom: zobacz projekt inspirowany górzystym terenem

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
26 marz 2020 16:16

Gdy klientem jest artystka, architektura projektowanego domu nie może być zwyczajna. Nietypowa bryła z geometrycznym, dwuspadowym dachem od razu przyciąga wzrok. W tym projekcie nie ma miejsca na przypadkowe rozwiązania.

Beskidy Małe i niezwykły widok na panoramę góry Żar – to właśnie w tej lokalizacji powstaje dom o nietypowej bryle „RE: BIAS HOUSE”, zaprojektowany przez Marcina Tomaszewskiego z pracowni REFORM Architekt.

Dom o powierzchni 300 m² zostanie usytuowany na powierzchni działki układającej się w kształcie klinu, liczącej 2.500 m². Budynek będzie dwukondygnacyjny. Cechą charakterystyczną projektu jest dwuspadowy geometrycznie dach. Budynek nie wydaje się dwuspadowy, jednak wszystko zależy od tego z której strony na niego patrzymy. 

Budynek został zlokalizowany w górnej części działki zgodnie ze spadkiem wynoszącym około 10 m. Co ciekawe, zarówno na podjeździe, jak i na samym szczycie działki jest płasko, dzięki czemu mieszkańcy nie będą mieli problemów komunikacyjnych – wyjaśnia architekt Marcin Tomaszewski. To właśnie skośny kształt działki wymusił wygląd całej bryły, którą w przemyślany sposób wkomponowano w teren, nie zaburzając krajobrazu ogólnego. Wszystkie szyby okienne zostały zaprojektowane pod skosem – to zapewnia widok na góry, dając poczucie prywatności i pełną swobodę domownikom. 

Bryła jak dzieło sztuki

Pomysł na bryłę domu powstał także dzięki paralotniarzom, którzy w pobliskiej okolicy wykonują skoki ze zbocza o odpowiednim nachyleniu. Kolory skrzydeł paralotniarzy, zwykle jednostajne, stały się motywacją do stworzenia jednolitego koloru budynku. Genialny widok na góry oraz fakt, że inwestorem jest artystka, złożyły się w spójną całość i sprawiły, że w efekcie bryła domu wygląda jak rzeźba i osobliwe dzieło sztuki. 

Energooszczędne rozwiązania

Z wykonanej symulacji charakterystyki energetycznej wynika, że budynkowi nie zagrażają straty ciepła. Zastosowane materiały to m.in. płyta fundamentowa ocieplana i wysokiej klasy okna trzyszybowe, zaś ocieplenie wykonane w wełnie ma dopełnić całości odpowiedniej izolacji budynku – wyjaśnia architekt. 

Dach o konstrukcji drewnianej zdobić będzie szara membrana, użyta również na elewacji w celu zachowania tej samej kolorystyki oraz jednolitego materiału. Na zewnątrz głównym tworzywem jest szkło elewacyjne. Pomimo dużych przeszkleń, architekt wybrał najlepsze parametry antywłamaniowe, zapewniające bezpieczeństwo domownikom. Poza bryłą Marcin Tomaszewski zaprojektował także podjazd, który zostanie wyłożony betonowymi płytami. 

Projektowi przyświecała myśl o dobieraniu wyłącznie sprawdzonych i tradycyjnych materiałów. Nie tylko z uwagi na trwałość i gwarancję jakości, ale również z myślą o podwykonawcach, aby proces budowy był dla nich wykonalny i nie generował zbędnych utrudnień.

Data realizacji domu to kwiecień 2021 roku.

Autor projektu: Marin Tomaszewski, pracownia architektoniczna REFORM, www.reformarchitekt.pl

Zobacz także

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także