Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Cudowna metamorfoza stodoły w ekskluzywny dom

Autor: Radosław Zieniewicz
27 kwi 2017 11:56

Ta oryginalna rezydencja wyróżnia się prostym wyglądem i bardzo rustykalnym, wiejskim stylem. Jednak zanim stała się w pełni funkcjonalnym i pięknym domem musiała przejść gruntowną renowację.

Ta wspaniała rezydencja znajduje się w Regionalnym Parku Przyrodniczym Boucles de la Seine we Francji. Stoi na skraju przepływającej rzeki. Wcześniej rezydencja była w kompletnej ruinie. Porzucony i zaniedbany budynek w latach swojej świetności pełnił funkcję zwykłe małej stodoły, czy też nawet i magazynu, gdzie trzymano pasze dla koni roboczych.

Odkrył ją architekt, Antonin Zieger i postanowił przywrócić ją do życia, zmieniając całkowicie jej przeznaczenie. Dzięki niemu stała się pełnoprawną rezydencją mieszkalną. Jednak architekt nie zapomniał o jej przeszłości i starał się zachować jej ruralny styl, który „odcisnął się” nie tylko na elewacji budynku, ale także i w jego wnętrzu.

Całkowita odnowa

Opuszczony budynek na skraju rzeki chylił się praktycznie ku upadkowi. Deski którymi został pokryty całkowicie zmurszały. Jedynie udało się uratować i odnowić tylko oryginalną drewnianą konstrukcję budynku, którą architekt postanowił wyeksponować najbardziej we wnętrzu rezydencji.

Dach i ściany zostały wykonane z ocynkowanej blachy, aby zachować typową, monolityczną architekturę wiejską. Wyjątkiem jest pozostawienie  kilku otwartych miejsc, gdzie dla odmiany „wydziera się” drewniana konstrukcja oraz okna.

Patyna z naturalnego cynku, która rozwija się bardzo szybko na elewacji i dachu rezydencji, postarza budynek i sprawia wrażenie, że był on w tym miejscu w takiej postaci od wieków. "Sędziwy" wygląd rezydencji podkreślają też fundamenty wykonane z kamienia oraz ściany częściowo zaaranżowane  w stylu muru pruskiego.

Wybór materiałów do aranżacji wnętrz też nie był przypadkowy. Dominują w nim betonowe płyty, a oryginalna  konstrukcja drewniana jest wyeksponowana.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także