Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Dom na wzniesieniu. Ten projekt musisz zobaczyć!

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
29 kwi 2020 09:47

Ten prosty, nowoczesny, energooszczędny dom doskonale wpisuje się w otoczenie. Nawet część garażowa znajduje się tuż pod ziemią, aby nie zaburzyć tego wrażenia. Zobaczcie nowy projekt Marcina Tomaszewskiego z pracowni REFORM Architekt.


Łódzkie, dziewicze tereny – to w takiej lokalizacji powstanie „RE: HOUSE IN THE ROCK”, czyli dom zaprojektowany przez architekta Marcina Tomaszewskiego z pracowni REFORM Architekt. Budynek o powierzchni 350 m² zostanie zbudowany na działce liczącej 3.000 m². Zdawać by się mogło, że poza oryginalną bryłą, projekt nie kryje w sobie żadnych tajemnic.

Zaprojektowany budynek został płynnie wkomponowany w teren, dzięki temu idealnie wpasuje się w otoczenie. Nawet część garażowa znajduje się tuż pod ziemią, aby nie zaburzyć tego wrażenia – zdradził architekt Marcin Tomaszewski. Decyzja o takim rozwiązaniu była podyktowana specyfiką działki, która znajduje się na wzniesieniu – początkowo płaski teren wznosi się do góry. Patrząc na projekt, można odnieść wrażenie, że ziemia „wchodzi na obiekt”.

Wtopiony w krajobraz

Budynek jest surowy w odbiorze. Bryła domu wygląda naturalnie, aby nie zaburzać krajobrazu otaczającego działkę. Charakterystyczne dla tej realizacji jest wykorzystanie ścian oporowych, należących do podstawowych konstrukcji inżynierskich. Płynnie „wbity”, wkomponowany w teren budynek, będzie składał się z tradycyjnego szkieletu, a przy budowie mają zostać użyte jedynie sprawdzone, klasyczne materiały. W projekcie zostaną wykorzystane płyty betonowe architektoniczne, o wymiarze 1,5 m na 1,5 m, wykonane na zamówienie. Kolejne materiały to: szkło, alucobond, czyli płyta kompozytowa składającą się z dwóch zewnętrznych blach aluminiowych, wypełnionych rdzeniem mineralnym, co ma zagwarantować trwałą konstrukcję domu, oraz płyty betonowe na podjeździe.

Energooszczędne rozwiązania

Projekt domu obejmuje rozwiązania energooszczędne. Za każdym razem stawiamy wyłącznie na metody, które pomagają oszczędzać energię i chronić klimat – wyjaśnia architekt Marcin Tomaszewski.

Dom „RE: HOUSE IN THE ROCK” znajduje się w fazie projektu, a przewidywaną datą realizacji jest maj 2021 roku.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także