Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Dom w Bieszczadach. Zobacz nowy projekt Medusa Group

Autor: Urszula Tatur
16 wrz 2020 11:13

Architektura domu lokalizuje go na granicy z przyrodą. Od drogi pozostanie nieogrodzony. Drzewa, które udało się zachować uzupełniono nowymi nasadzeniami. Strukturę ziemną z darnią naciągnęliśmy na dach, aby jeszcze mocniej wpisać dom w kontekst miejsca i osłabić poczucie jego obecności w pejzażu.

Dom w Bieszczadach realizowany został dla z właściciela firmy Henninger Investment, który prywatnie jest entuzjastą Bieszczad. Naszym wspólnym celem było podkreślenie piękna miejsca nie wpływając negatywnie na jego odbiór przez innych. Kryty cortenem budynek kadruje więc widok na Otryt, miejscami powiela go refleksami na przeszkleniach elewacji.

 Architektura skrywa się wśród zieleni, dzięki czemu otwiera na panoramę nakładających się na siebie bieszczadzkich szczytów. Jednocześnie nie zabiera tego widoku innym. Od strony sąsiadów dom przypominać miał załamanie wzgórza, zaś od północy zachować charakter budynku, który posiada swoją skalę i masę. Nie jest bowiem obiekt mały.

Na dom składa się na strefa prywatna z gabinetem i zapleczem rekreacyjno-wypoczynkowym oraz spa ze skrzydłem gościnnym mieszczącym kilka pokoi. Naszym zadaniem było zatem wpisanie budynku z tak bogatym programem funkcjonalnym w morfologię działki. Z czasem budynek okrył się rdzawą powłoką oraz grubą warstwą zieleni. Było dla nas bardzo ważne już na etapie koncepcji.

Teren inwestycji, w sposób planowany i zgodny z naturalnymi procesami, miał zabliźnić wszelkie ślady naszej ingerencji w tym miejscu, pozostawiając na widoku, wyłącznie te elementy, które podkreślić miały przeprojektowaną tektonikę terenu.

____________

lokalizacja: Bieszczady

architekci: Przemo Łukasik, Łukasz Zagała

współpraca autorska: Jarosław Przybyłka, Anna Gołyga, Michał Sokołowski, Michał Laskowski

konstrukcja: KZ STUDIO PROJEKT

branże: WN-PROJEKT, ELSANTEAM, Eko Elprom

inwestor: Henniger Investment

powierzchnia użytkowa: 352,58 m²

projekt: 2019

realizacja: 2020

 

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także