Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNERZY PORTALU

Dom w krajobrazie: niesamowity projekt. Ten dom musisz zobaczyć!

Autor: Ewa Kozioł
04 marz 2021 11:48

Podstawowymi założeniami projektu było dopasowanie domu do kontekstu, bliskość z naturą oraz zachowanie intymności przyszłych mieszkańców. Budynek od zachodu i południa wydaje się być całkowicie niewidoczny. Zielony dach dostosowany do naturalnego nachylenia nie psuje z kolei otaczającej przyrody.

Dom został zaprojektowany w pagórkowatym krajobrazie Dolinek Krakowskich. Te naturalne skarby położone są na północny-zachód od miasta i należą do Jury Krakowsko-Częstochowskiej. W wapiennych skałach wyżłobiły je niewielkie dzisiaj strumienie. Dolinki mają status parku krajobrazowego, który zajmuje ok. 20 tysięcy hektarów. Na jego terenie dodatkowo utworzono rezerwaty chroniące rzadką roślinność, a także szczególnie ciekawe skały oraz jaskinie.

Podstawowymi założeniami projektu było dopasowanie do kontekstu, bliskość z naturą oraz zachowanie intymności przyszłych mieszkańców. Budynek od zachodu i południa wydaje się być całkowicie niewidoczny. Zielony dach dostosowany do naturalnego nachylenia nie psuje otaczającej przyrody. Przestrzeń pomiędzy istniejącymi skarpami a ścianami zostanie zasypana i wyprofilowana ziemią uzyskaną podczas prac fundamentowych. Dzięki patio, będącym przedłużeniem strefy dziennej, budynek otwiera się na naturalne światło oraz imponujący widok. Zastosowanie miejscowych materiałów m.in. łamanych skał wapiennych z odległego o 10 kilometrów Kamieniołomu Wapienia nie tylko podkreśla przywiązanie do kontekstu, ale ma także wymiar ekologiczny i ekonomiczny – znacząco obniża ślad węglowy oraz koszt całej inwestycji.

Plan budynku został podzielony na dwie strefy: dzienną oraz prywatną. Przestrzeń dzienna jest całkowicie otwarta na taras, który łączy się z wnętrzem za pomocą wysokich przeszkleń. Wnętrza, w tym ściany oraz sufity będą wykończone naturalnym drewnem, posadzki polerowanym betonem. Przestrzeń pracowni ma być tłem dla powstającej w niej sztuki. Wpadające światło dzienne dodaje jej naturalnego ciepła, a duże przeszklenia umożliwiają całkowite otwarcie pomieszczenia na zadrzewiony wewnętrzny dziedziniec. Sypialnia znajduje się na osobnej kondygnacji, co zapewnia odpowiednią intymność. Jej powierzchnia obejmuje garderobę, część sypialnianą oraz otwartą łazienkę. Przesuwne przeszklenia umożliwiają poszerzenie tej strefy o zewnętrzny taras.

Projekt polega na transformacji oraz próbie maksymalnego wykorzystania otaczającego krajobrazu oraz natury, stworzenia schronienia do mieszkania przy jednocześnie jak najmniejszej ingerencji w walory przyrodnicze zastanego miejsca. Budynek wpisuje się w mało znany nurt architektury ukrytej, który pojawił się na świecie już w latach 70-tych XX wieku. Do pierwszych budynków zaprojektowanych w ten sposób należą m.in. Muzeum Gallo-Roman w Lyon-Fourvière (1972, arch. Bernard Zehrfuss) oraz Dune House w Atlantic Beach na Florydzie (1975, arch. Wiliam Morgan).

Dom zaprojektował młody krakowski architekt Adrian Kasperski, który od 2019 roku prowadzi w Krakowie własne studio projektowe. Studio stara się łączyć kreatywność, odwagę i konsekwencję, umożliwiając swoimi projektami bliższą relację człowieka oraz natury.

Lokalizacja: Racławice, Małopolska
Projekt koncepcyjny: 2019
Realizacja: 2021-2022
Autor projektu: Adrian Kasperski Architekt
Więcej na: www.adriankasperski.pl

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także