Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Dom w lesie: bardzo ciekawy projekt w sercu natury

Autor: Justyna Łotowska
18 lis 2020 10:37

Ten dom powstał dla pary, która chciała wyprowadzić się z dużego miasta i, dzięki możliwości pracy zdalnej, korzystać z dobrodziejstw mieszkania w środku lasu. Zobaczcie minimalistyczny i nowoczesny projekt!

Forest House I to projekt kanadyjskiej pracowni architektonicznej Natalie Dionne Architecture z Montréalu. W założeniu miał to być dom w lesie, ale w pobliżu dużego miasta, w którym kreatywna para miała mieszkać na stałe, pracując zdalnie i jednocześnie ciesząc się bliskością natury. 

Dom, wkomponowany w całkowicie zalesioną działkę, otoczony drzewami, miał stanowić swoisty hołd dla piękna przyrody. Dlatego architekci stworzyli powściągliwy i minimalistyczny projekt, który ma wtapiać się w otoczenie i podkreślać jego urodę. 

Bardzo wymagająca leśna działka wyzwaniem dla architektów

Autorzy projektu musieli się zmierzyć z nie lada zadaniem. Działka, na której miał powstać dom, była porośnięta lasem i pełna naturalnych rozpadlin, przepaści oraz skał. Jak na takim podłożu posadowić bezpieczny i stabilny dom? Architektów zafrapowała i zainspirowała jednocześnie zwłaszcza 3-metrowa skała w pobliżu domu, o którą postanowili ostatecznie oprzeć bryłę domu, aby optymalnie wykorzystać światło i dostępny stąd widok. Podniesiona konstrukcja domu okazała się najlepszym rozwiązaniem na problemy  z działką, a jednocześnie prawdziwym strzałem w dziesiątkę, bo dzięki niej dom zyskał niepowtarzalny charakter. 

Główne piętro z dużym tarasem to prawdziwe serce tego projektu, zakotwiczone jedną stroną nad rozpadliną skalną i wystające w kierunku omszonej skarpy na północy. Stąd przechodzi się do kuchni, jadalni, salonu i głównej sypialni na południowym końcu domu. Klatka schodowa znajduje się pomiędzy pokojem dziennym i sypialnią. 

Część wypoczynkowa, przeszklona od podłogi do sufitu z obu stron, jest skąpana w naturalnym świetle. Od strony wschodniej, dramatyczne nachylenie eksponuje spektakularny widok na korony drzew. Kilka wystających z bryły "wnęk" zapewnia dodatkową przestrzeń na kuchnię, jadalnią i główną łazienkę  oraz światło słoneczne, które doświetla całe wnętrze. Także główna sypialnia posiada okna o pełnej  wysokości. Dzięki takiemu rozwiązaniu elewacja domu z jednej strony została całkowicie przeszklona.

Dom o powierzchni 215 metrów został wykonany z drewna. Na dachu znalazł się czarny świerk, Elewacje, wykończone białym cedrowym drewnem zostały potraktowane środkiem przyspieszającym proces starości, aby wtopić się w krajobraz i ograniczyć do minimum przyszłe zabiegi pielęgnujące drewno. 

Drewno pojawia się także jako materiał wykończeniowy wewnątrz domu. Na schodach i wyspie kuchennej jest to lity klon. Jasna paleta wybrana przez architektów do wnętrz ostro kontrastuje z ciemnym lasem wokół domu. Polerowane betonowe podłogi, gipsowe ściany i  aluminiowe okna harmonijnie komponują się z drewnem i pomagają rozjaśnić wnętrze.

Nazwa projektu: Dom Leśny I
Lokalizacja: Bolton-Est, Kanada
Data zakończenia projektu: Jesień 2020 r.
Zespół projektowy: Natalie Dionne, Corinne Deleers, Rosemarie Faille-Faubert i Martin Laneuville, Natalie Dionne Architecture
Zdjęcia: Raphaël Thibodeau

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także