PARTNER PORTALU
Dom w szwajcarskim Montagnola. Nowoczesny i z pięknym widokiem!

Dom w szwajcarskim Montagnola. Nowoczesny i z pięknym widokiem!

Autor: Ewa Kozioł
09 sie 2022 11:40

Residenza Ra Curta znajduje się w górzystej okolicy, w bliskim sąsiedztwie jeziora Lugano. Zachwyca nowoczesną bryłą i minimalistycznymi, eleganckimi wnętrzami. Zapewnia także widok na niesamowity, szwajcarski krajobraz.

  • Projekt bryły rezydencji Ra Curta podyktowany został górzystym ukształtowaniem terenu.
  • Mimo skomplikowanego rysunku bryły architektom udało się uzyskać efekt jasności i lekkości.
  • Nawiązania do otaczającej natury widać nie tylko w bryle, ale i we wnętrzach. Szczególną uwagę zwrócono na przestronność, otwartość i jasność pomieszczeń,

Montagnola to niewielkie szwajcarskie, choć włoskojęzyczne, miasteczko położone w pobliżu granicy obu krajów. Projekt bryły rezydencji Ra Curta podyktowany został górzystym ukształtowaniem terenu, a jego architektura nawiązuje bezpośrednio do naturalnych elementów morfologicznych działki.

Cztery bloki budynku zaprojektowano tak, aby nawzajem stanowiły swoje odzwierciedlenie, zachowując niezbędne proporcje i symetrię. Niełatwy przez swoją niejednolitość i zróżnicowanie wysokości teren wymusił na architektach zaplanowanie dwóch klatek schodowych, które jednocześnie łączą poszczególne bryły rezydencji i wpisują się w styl zabudowy miasteczka. Wspaniałe widoki na okolicę i pobliskie jezioro zapewniają duże tarasy przypominające poziome ostrza.

Lekka konstrukcja

Mimo skomplikowanego rysunku bryły architektom udało się uzyskać efekt jasności i lekkości. Jest to po części zasługa świetlistego wykończenia okładzin ze spieku kwarcowego marki Laminam, który został wykorzystany na elewacji. Projektowanie według wysokich standardów estetycznych i jakościowych wymaga zastosowania naturalnych surowców, zrównoważonych technologii i głębokiej dbałości o szczegóły. Wizja ta stanowi punkt styku pomiędzy filozofią A++ i Laminam – mówią architekci.

Paolo i Carlo Colombo wybrali utrzymane w eleganckich tonach złamanego beżu i szarości spieki kwarcowe Laminam z kolekcji I Naturali - Diamond Cream Bocciardato. Materiał, doskonale imitujący kamień naturalny, nadaje budynkowi elegancki charakter. Jednocześnie jego niejednolita, groszkowana powierzchnia dodaje elewacji surowości.

Spieki kwarcowe są idealnym wyborem do zastosowania na zewnątrz. To niezwykle nowoczesny materiał, lekki – a więc też łatwiejszy do montażu niż kamień naturalny – a jednocześnie bardzo trwały. Powstaje z naturalnych minerałów, jest odporny na działania wysokich temperatur i niekorzystnych warunków atmosferycznych.

Przeszklona strefa dzienna, intymne strefy sypialne

Konsekwentne nawiązania do otaczającej natury widać nie tylko w bryle Residenza Ra Curta, ale i we wnętrzach. Szczególną uwagę zwrócono na przestronność, otwartość i jasność pomieszczeń, zachowując przy tym jak najwięcej prywatności. Efektem są całkowicie przeszklone strefy dzienne i dobrze doświetlone, lecz intymne, strefy sypialne. Zarówno przestrzenie wspólne, jak i prywatne zaprojektowano tak, aby osiągnąć maksymalny komfort życia mieszkańców. Ogromne przeszklenia ścian ułatwiają kontakt z przyrodą, a wykorzystane we wnętrzach materiały stanowią kontynuację naturalnego otoczenia inwestycji.

Komfort i elegancja w domowym spa

Oprócz przestrzeni dziennych i nocnych, do dyspozycji właścicieli oddano komfortową część basenową. Zaprojektowana w minimalistycznym stylu, z delikatnym liniowym oświetleniem sprzyjającym relaksowi, została – podobnie jak elewacja – wykończona wielkoformatowymi spiekami Laminam. Aby zachować spójność stylistyczną z resztą projektu, architekci również tu postawili na płyty Laminam Diamond Cream Bocciardato, które nadały ścianom i posadzkom wykończenie o fakturze naturalnego kamienia. Jasny monolit ścian i obudowy niecki basenowej przełamano pojedynczą ciemną powierzchnią tylnej ściany.

Monolityczny, surowy, a jednocześnie niezwykle elegancki projekt  z pewnością przypadnie do gustu zwolennikom przenikania się natury i architektury. Dzięki autorskiemu sposobowi wpisania w otoczenie i zastosowaniu spójnych stylistycznie naturalnych materiałów wykończeniowych najwyższej jakości, idealnie odzwierciedla swoje unikatowe położenie – łączy szwajcarską precyzję i dbałość o detal z włoskim dolce vita.

Autorzy projektu: Paolo i Carlo Colombo, pracownia A++

Zdjęcie: Giacomo Carena

Zobacz także 100-metrowy dom pod Wrocławiem. Nowoczesny salon, biała kuchnia!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także