Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Dom wpisany w naturę

Autor: Wojciech Napora
09 marz 2020 11:10

Otoczona gajem oliwnym, nowoczesna willa została wzniesiona na wzgórzu, poniżej którego rozpościera się niewielkie rybackie miasteczko Tolo. Budynek został wkomponowany w naturalne zbocze, przy czym niektóre jego sekcje wbudowano bezpośrednio w skałę, dzięki czemu tworzą stopniowaną, „schodkowaną” strukturę.

W nowoczesnej architekturze dąży się do harmonijnego łączenia budynku z jego naturalnym otoczeniem i tworzenia wrażenia dialogu między nimi. W domu letniskowym położonym w malowniczym otoczeniu gór Peloponezu udało się osiągnąć imponujący efekt przenikania się wnętrz z widokami na Zatokę Argolidzką. 

Architekt domu, Katerina Valsamaki, dążyła do zintegrowania go z naturalnym środowiskiem w taki sposób, by wchodził w otwarty dialog z panoramą wybrzeża. Atrakcyjna, wyeksponowana lokalizacja pozwoliła na maksymalne zużytkowanie rozległej perspektywy na Zatokę Argolidzką oraz wyspy Plateia, Psili i Spetses. Widoki te odegrały szczególną rolę przy opracowywaniu w stylistycznej koncepcji domu.

Zobacz także: Piękny "kamienny" dom.

Również dobór materiałów został podyktowany potrzebą „osadzenia” budynku w jego otoczeniu. Nawiązania do natury można odnaleźć na elewacji i tarasie, które zostały pokryte lokalnie występującym kamieniem, jak również w drewnianych powierzchniach.

Dziewięć metrów morskich widoków

Aby zapewnić najlepsze możliwe widoki na morze ze wszystkich stref budynku, zaprojektowano go na planie prostokąta, który przechodzi w wydłużoną przeszkloną fasadę zwróconą w kierunku morza. Efekt podkreśla rozciągający się na jej całą długość basen. Na najniższej kondygnacji znajdują się przestronna, otwarta strefa dzienna wraz z jadalnią. W zależności od pogody i potrzeb mieszkańcy mogą spędzać czas w stylu śródziemnomorskim, na otwartym powietrzu, lub podziwiać widoki przez wielkowymiarowe przeszklenia.

Zobacz także: Bardzo wąski dom w Japonii.

Efekt przenikania się natury z wnętrzem i niemal całkowitego usunięcia barier optycznych uzyskano dzięki długiemu na aż dziewięć metrów pasmu przeszklonych elementów przesuwnych zrealizowanych w systemie Schüco ASS 50.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także