PARTNER PORTALU
Dom z lat 70. Kostka polska po remoncie. Wyjątkowa metamorfoza!

Dom z lat 70. Kostka polska po remoncie. Wyjątkowa metamorfoza!

Autor: Ewa Kozioł
12 wrz 2022 16:55

Czasy świetności domu kostki w Koszalinie przypadają na lata 70-te. Budynek, podobnie jak jego wnętrze, wymagał gruntowych zmian. Przebudowy podjęli się architekci z AMJ Studio. Efekt? Rewelacyjny! Nie ma znaku po dawnej architekturze z epoki PRL-u.



  • Projekt KOS_04 to odpowiedź na potrzebę modernizacji architektury z epoki PRL i dostosowanie jej do obecnych potrzeb mieszkaniowych rodziny.
  • Ideą projektu było wykorzystanie istniejącej bryły i odświeżenie jej wyglądu.
  • Funkcjonalnie zmienił się także układ aranżacji wnętrz domu.
  • Zobacz jak architekci zmienili stary dom kostkę w nowoczesne, wygodne miejsce do życia.

Dom znajdujący się w Koszalinie na spokojnym osiedlu pod lasem zyskał szerokie otwarcie na ogród. Dwie dobudowane bryły – od frontu i od tyłu domu – poszerzają funkcję obiektu o dodatkową przestrzeń dzienną oraz o trasy dachowe dostępne z sypialni na piętrze. Elementem, który zbliży właścicieli do natury jest także duży nadwieszony taras z bezpośrednim zejściem na teren działki.

Zmiana całej bryły budynku

Ideą projektu było wykorzystanie istniejącej bryły i odświeżenie jej wyglądu poprzez powiększenie otworów okiennych (wyburzenia ścian pod parapetem, powiększenie nadproży) oraz zaproponowanie nowej kompozycji kolorystycznej elewacji.

Białe i antracytowe pola malowane w tynku uwydatniają nowy, współczesny wygląd obiektu. Ciemny cokół sprawia, że optycznie bryła domu wydaje się lżejsza. Na części rozbudowywanej od ogrodu wprowadzono siatkę na bluszcze, które mają sprawić wrażenie, że podstawa budynku stopi się z terenem wokół. Istotną kwestią było dla projektantów zaakcentowanie nowych (rozbudowanych) części budynku. Stąd też decyzja o wprowadzeniu koloru rdzawego w postaci elewacji z płyt HPL. Przebudowa i rozbudowa obiektu jest dzięki temu szczera w swoim wyrazie i uwydatnia to co nowe oraz to, co zostało przekształcone z oryginalnej formy.

Układ wnętrza: przebudowa piwnicy, parteru, piętra

Funkcjonalnie zmienił się także układ aranżacji wnętrz domu. Koncepcja programowo-przestrzenna zakładała przebudowę każdej kondygnacji, zaczynając od piwnicy, poprzez parter, a kończąc na piętrze. Znacząco zmienił się układ komunikacji pionowej w budynku. Dawne wejście odbywało się po schodach zewnętrznych, które podatne były na warunki atmosferyczne z powodu braku zadaszenia. Inwestor chciał przenieść schody wejściowe do wnętrza bryły – tak, aby powstał nowy, wygodny przedsionek w części rozbudowywanej od frontu. W istocie wpłynęło to również na schody do piwnicy, które teraz zaczynają się już w strefie wejściowej. Skraca to znacząco drogę zejścia na kondygnację podziemną.

Rzut piwnicy

Jeśli chodzi o rozbudowę domu od strony ogrodu to wpłynęła ona znacząco na zwiększenie metrażu strefy dziennej. Salon połączony z jadalnią przechodzi jedną przestrzenią w strefę wypoczynkową. Nowy “kącik kawowy” zlokalizowany jest w bryle szklonej z trzech stron, posiadającej własne wyjście na taras zewnętrzny. Znalazł się w niej także wiszący kominek, który umili mieszkańcom długie, zimowe wieczory. Duże szklenia rozbudowy, tworzącej rodzaj ogrodu zimowego są łącznikiem pomiędzy wnętrzami budynku a działką. Daje to perspektywę widokową, a także oddech tak potrzebny podczas życia w mieście. Zdecydowano się również na otwarcie kuchni i połączenie jej z holem wejściowym (likwidacja ścianki działowej pomiędzy pomieszczeniami).

Rzut parteru

Piętro domu także uległo przekształceniu. Po zmianach zyskało dwa wygodne tarasy dostępne z sypialni i korytarza. Ten od strony ogrodu obsługiwany jest z głównego pokoju właścicieli, którzy odtąd będą mogli budzić się z szerokim widokiem na ogród. Natomiast istniejący balkon dostępny z sypialni od strony ulicy został zamieniony na większy taras dachowy. Ma on pełnić rolę strefy wspólnej dla domowników.

Rzut piętra

Dopasowany do potrzeb

Projekt KOS_04 to odpowiedź na potrzebę modernizacji architektury z epoki PRL i dostosowanie jej do obecnych potrzeb mieszkaniowych rodziny. Zachowanie najlepszych cech istniejącego budynku i dodanie do niej nowych walorów, które podkreślają piękno i unikatowość miejsca są to przepisy architektów z AMJ Studio na udaną realizację. Otwarcie domu na ogród oraz skrócenie dystansu między wnętrzem a przyrodą to wartość, która przemawia za znaczącą ingerencją w strukturę budynku. 

Autorzy projektu: arch. Adam Jankowski, arch. Marek Jankowski, arch. Kamil Paszek, AMJ Studio, www.amjstudio.pl/kontakt

Zdjęcia i wizualizacje: AMJ Studio

Zobacz także 120-metrowy dom pod Gdańskiem. Przytulny salon, elegancka kuchnia!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także