Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Dom z Polski: nowoczesny projekt ze Śląska

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
22 lip 2020 13:43

Dom nad Czarną Przemszą to projekt nowoczesnego domu w formie parterowego pawilonu. Stoją za nim Adam Zwierzyński i Anna Porębska z pracowni MUS Architects.

Dom nad Czarną Przemszą to dom jednorodzinny zaprojektowany w formie parterowego pawilonu zlokalizowanego na rozległej działce o lekkim nachyleniu w kierunku zachodnim – w stronę rzeki.
Z zewnątrz budynek ma formę prostopadłościanu, w którym znalazły się strefy stanowiące właściwą przestrzeń mieszkalną – dom, jak również zewnętrzne podcienia, tarasy i strefy zieleni. W ten sposób architekci zaplanowali swoiste "strefy buforowe" łączące architekturę i przyrodę, a ogród wydaje się dosłownie wchodzić do środka domu.

Inny dom z tej pracowni: Piękny dom z widokiem na las: zobacz projekt z Gliwic

Zobacz też: Wow! Wnętrza tego domu w Krakowie musicie zobaczyć!

Układ funkcjonalny domu

Dom ma prosty i czytelny układ. Funkcja domu została zaprogramowana wzdłuż osi wschód-zachód. Cała strefa dzienna umieszczona jest w zachodniej, natomiast strefa prywatna (nocna) znajduje się we wschodniej części domu. Bryła oparła swoją kompozycję na obrysie prostokąta, w którym mieszczą się pomieszczenia mieszkalne oraz strefy wydzielonego ogrodu tworząc wspólnie założony w projekcie efekt przenikania się stref zewnętrznych z wewnętrznymi.

Czytaj także: Nowoczesny dom w Konstancinie-Jeziornie

Materiały wykończeniowe

Paleta kolorów i materiałów została celowo ograniczona. Drewno, biel i czarne dodatki kreują ostateczny charakter zaprojektowanej przestrzeni zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz domu.
Ujednolicona estetyka jest konsekwencją przyjętych założeń projektowych i potęguje efekt przenikania się wnętrza i zewnętrza. Zatarta zostaje granica miedzy tym, co na zewnątrz (ogród, taras, patio) a tym, co jest już po drugiej stronie przeszklenia – wewnątrz.

Projekt: MUS Architects (http://musarch.pl/
Lokalizacja: Przeczyce, Polska

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także