Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Dom z Polski: świetny nowoczesny projekt na wąską działkę

Autor: Justyna Łotowska
17 wrz 2020 08:50

Projekt tego domu jednorodzinnego charakteryzuje się nietypowym nadwieszeniem, które rozciąga się w stronę podłużnego ogrodu, zadaszając przy tym taras oraz strefę z basenem. Zobaczcie nietypowy projekt architektów z pracowni Studio BB Architekci.

Wąska i długa działka (14,9x116,43 m) oraz znaczny opad terenu sprowokowały architektów do takiej aranżacji domu, by wykorzystać małą szerokość jako atut.

Inspiracją do tego projektu były letnie upały oraz obserwowana przez nas rosnąca potrzeba spędzenia lata we własnym domu, w którym zrealizujemy nasze potrzeby rekreacyjne. Ze względu na pandemię coraz częściej chcemy pozostać u siebie zwłaszcza latem, kiedy jest gorąco i chcemy korzystać z basenu i cienia. Dom z nadwieszeniem daje możliwość spełnienia takich marzeń - mówią twórcy projektu, Barbara Uherek-Bradecka  i  Tomasz Bradeccy, architekci z pracowni Studio BB Architekci. 

To właśnie działka zdefiniowała bardzo podłużny kształt bryły, a dzięki nierówności terenu część dzienna została nieco zagłębiona względem parteru, nadając jej samej wyższą, większą otwartą na 2 kondygnacje przestrzeń oświetloną z dwóch stron. Całość tworzą dwie podłużne prostopadłościenne bryły położone na  sobie, jednak w celu nadania większej dynamiki pierwsze piętro znacznie  odsunięto względem parteru, tworząc charakterystyczne nadwieszenie.

Podwyższony salon to łącznie prawie 100 mkw wraz z antresolą o wysokości  ponad 7 metrów z wydzieloną strefą jadalnianą oraz wypoczynkową z  nietypowym kominkiem. Tak duża przestrzeń została podzielona kominkiem, który znalazł się na samym środku jako rzeźbiarski masywny element. Ozdobą salonu są również ażurowe schody, które nieco oddzielają strefę z częściowo otwartą kuchnią.

Plan domu podzielony jest na 3 strefy w parterze: wejściową z przestrzenią garażową, strefę salonu= wraz przyległą kuchnią, oraz strefę spa. Środkowa strefa salonu na piętrze pozwala na dojście do dwóch niezależnych stref sypialni.

Na dachu zaprojektowaliśmy przelew przez ścianę attykową, co pozwala na wykorzystanie i odprowadzenie wód deszczowych w czasie deszczu i ich ekologiczne wykorzystanie - wody wpadają wprost do basenu, gdzie będą filtrowane. Pod nadwieszeniem zlokalizowano oświetlenie, które nada klimatu podczas letnich wieczorów na tarasie oraz nietypowe wiszące meble ogrodowe. Wykorzystując bardzo rozległy ogród zaproponowaliśmy strefę z basenem,  która również ze względu na spadek terenu została umieszczona niżej względem części tarasowej - dodają architekci.

Szerokość działki: 14,9 m
Długość działki: 116,43 m
Powierzchnia użytkowa: 344,51 m2
Powierzchnia przestrzeni otwartej (salon, jadalnia, kuchnia): 120,36m2
Kolorystyka elewacji: drewniana z elementami z cegły
Autorzy projektu: Tomasz Bradecki, Barbara Uherek-Bradecka, Maciej Mądry, Studio BB Architekci

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także