Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Dom z Polski: świetny nowoczesny projekt z Mazowsza

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
13 lip 2020 10:27

CWA House to ciekawy dom o powierzchni 183 m2, który znajduje się w miejscowości Owczarnia. Za jego projektem stoją Magdalena Beczak i Maciej Beczak z pracowni Beczak/Beczak Architekci.

Dom w znacznym stopniu swoją formę zawdzięcza właścicielom, którzy szukając swoistej, niepowtarzalnej bryły, pozwolili na kompozycję przestrzenną odbiegającą od archetypu domu. Budynek zyskał miano "sarkofagu", "pancernika", "kryształu".

Czteropłaszczyznowy, niesymetryczny dach o różnych kątach nachylenia połaci pokryty został grafitową blachą, której panele spływają na ścianę północną i wschodnią, tworząc jednolitą skorupę. Ścianę południową i zachodnią wykończono deskami drewnianymi łączącymi się z drewnianą płaszczyzną tarasu, stanowiącego nierozłączny kompozycyjnie element bryłowej układanki.

Czytaj też: 10 najpiękniejszych polskich domów ostatniej dekady

Nietypowa bryła domu

Ostateczna geometria domu odzwierciedla zaprojektowaną funkcję. Kalenica dachu wznosi się od parteru do poziomu piętra, umożliwiając wykorzystanie zwiększającej się wysokości pomieszczeń. Nad pokojami dzieci powstają antresole, nad pomieszczeniem gospodarczym wysoka przestrzeń do składowania, nad łazienką i garderobą przestrzeń magazynowa. W strefie korytarza widać wzbijającą się ku górze płaszczyznę dwuspadowego, niesymetrycznego dachu i wznoszące się coraz wyżej dźwigary.

Dach osiąga wysokość graniczną nad pomieszczeniami piętra. Osiągnąwszy najwyższą rzędną, struktura dachu gwałtownie opada, tworząc bardzo bogate tektonicznie wnętrze. W narożniku salonu odkryta więźba dachowa osiąga najniższy poziom. Zmieniająca się wysokość pomieszczenia i wiązary o różnej geometrii sprawiają, że wnętrze nabiera dynamiki i niepowtarzalności.

Inny projekt tych architektów: Świetny projekt nowoczesnego domu: piękna bryła!

Cel - wpuścić do domu jak najwięcej światła

Istotną wytyczną projektową było wpuszczenie maksymalnej ilości światła do salonu. Strefę dzienną usytuowano w najbardziej nasłonecznionej części działki. Długie horyzontalne okno łapie promienie słoneczne w południe, a wysokie pionowe okna zapraszają słońce od zachodu.

Na parterze znajduje się strefa dzienna – salon, jadalnia, gabinet, kuchnia oraz strefa sypialni dla dzieci – dwa pokoje, łazienka. Na górze, w najwyższej części domu, zaprojektowano sypialnię rodziców z łazienką i garderobą.

Wolnostojący kominek z wysuniętą, długą, stalową rurą nierdzewną umieszczony został w najniższym narożniku domu, w salonie. Wnętrza pozostają bardzo surowe, a wykończenie stanowić będą materiały użyte na etapie stanu surowego, m.in. ściany ceglane, posadzki i stropy betonowe.

Czytaj także: Piękny dom z widokiem na las: zobacz projekt z Gliwic

Autorzy projektu: arch. Magdalena Beczak, arch. Maciej Beczak, Beczak/Beczak Architekci
Powierzchnia użytkowa: 183m2
Projekt: 2014, realizacja: 2015-2017
Zdjęcia: Jan Karol Gołębiewski - jankarol.com

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także