Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Dom z wspaniałym widokiem na dolinę

Autor: Radosław Zieniewicz
02 cze 2017 10:24

Aresta House, zaprojektowany przez BLOCO Arquitetos, zawdzięcza swój nietypowy kształt bryły z jednego, prostego powodu. Ta rezydencja powstała, aby zapewnić mieszkańcom wspaniałe widoki i jednocześnie chronić przed żarem brazylijskiego słońca.

Dom Aresta House położony jest w dzielnicy mieszkalnej, z dala od centrum miasta Brasília. Pogoda w tej części Brazylii charakteryzuje się bardzo dużą dobową amplitudą temperatur.

"Tropikalne" warunki

Poranne temperatury są tam zwykle łagodne, ale drastycznie się zmieniają w godzinach popołudniowych. Wtedy dosłownie leje się żar z gorącego nieba i trzeba szukać ochrony przed nadmiernym nasłonecznieniem.

Do tego budynki mieszkalne są ściśnięte obok siebie, co nie sprzyja w stworzeniu prywatnej atmosfery do życia. Jednakże widok na zachód, narażony na popołudniowe słońca, jest niczym nieograniczony.

Architekci z BLOCO Arquitetos postanowili wykorzystać to co najlepsze z tej działki i stworzyli projekt domu, który optymalnie wykorzystał wspawanie widoki i jednocześnie zapewnił ochronę przed słońcem.

Otworzyć się na słońce

Główna idea, jaka towarzyszyła architektom, to tak zaprojektować dom i jego wnętrze, aby nie zasłonić otwartych widoków na dolinę po zachodniej stronie działki. Dodatkowo wy należało zaprojektować bryłę rezydencji, aby zapewniała optymalne zacienienie zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz budynku.

Stąd taka nietypowa konstrukcja domu, gdzie jego elewacja nachyla się pod odpowiednim kątem jednocześnie i rozszerza się na boki w kierunku wyższych kondygnacji.

Dzięki takiemu kształtowi bryły gorące promienie słoneczne docierają do sypialni i okien salonowych po godzinie 15:30-16:00, kiedy temperatura zaczyna spadać.

Nie przeszkodziło to architektom zastosować dużych przeszkleń w pokoju dziennym, tak że mieszkańcy mogą podziwiać piękny zachód słońca oraz krajobrazy roztaczające się na położoną niżej dolinę w komfortowym chłodzie.

Szukasz czegoś mniej wyszukanego? Zobacz projekt tradycyjnego domu z poddaszem użytkowym.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także