Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Dom z zielonym dachem: świetny projekt ze Śląska

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
08 paź 2020 17:44

Jak zaprojektować funkcjonalny dom przy ruchliwym skrzyżowaniu? Jak oddzielić go od wiążącego się z lokalizacją hałasu? Z tym zadaniem świetnie poradzili sobie architekci z pracowni Toprojekt. Zobaczcie ciekawy projekt domu!

Coraz trudniej o atrakcyjne miejsca pod budowę. Prawie wszystkie lokalizacje, które do nas trafiają są obciążone jakimiś niedogodnościami. Ale działka na skrzyżowaniu? Czy z tego w ogóle da się coś zrobić? Myślę, że jednak się udało. Może zadziałało prawo projektowania, w które głęboko wierzę: „Im trudniej, tym lepszy rezultat końcowy”. Oczywiście prawo obowiązuje jedynie pod warunkiem, że zarówno projektant, jak i inwestor zdobędą się na ciężką pracę i niestandardowe myślenie - tak o projekcie Domu na Skrzyżowaniu mówi Karol Wawrzyniak, jeden z architektów z pracowni Toprojekt odpowiedzialnych za pomysł domu.

Inny dom z tej pracowni: Rudy Dom na Górnym Śląsku

Czytaj też: Zjawiskowy dom w Gdyni: ten projekt musicie zobaczyć!

Dom, który chroni przed hałasem

Budynek zaprojektowany został jako bariera akustyczna. Jedyne otwory, które wychodzą na drogę to wjazd do garażu, wejście do domu i okno zamykające korytarzyk przy części sypialnej. Te dwa otwory są przysłonięte drewnianymi, pionowymi szczeblinkami, które są tak zamocowane, aby światło wpadało do środka, ale wgląd z zewnątrz był niemożliwy. Ściany „od dróg” przeciągnięte zostały dookoła działki, a obniżają się jedynie w narożniku w kierunku widoku na rozległe pola. Ten kierunek w dającej się przewidzieć perspektywie pozostanie niezabudowany.

„Skadrowany obraz” daje piękną perspektywę z tarasu i ogrodu. Mieszkańcy domu są całkowicie oddzieleni od hałasu ze strony skrzyżowania i ciekawskich spojrzeń przechodniów i sąsiadów nie tracąc przy tym dalekiego wglądu na pola - dodaje Karol Wawrzyniak.

Zwrócenie wszystkich pomieszczeń w kierunku atrium zazwyczaj pociąga za sobą konieczność wydłużania ciągów komunikacyjnych. W „Domu na skrzyżowaniu” udało się tego uniknąć poprzez wprowadzenie drugiego mniejszego atrium w narożniku działki. Na ten mini ogródek wychodzą okna z pokoi dla dzieci, z kuchni i jedno z okien pokoju dziennego.

Nawet małe dzieci będą tu pod okiem mamy całkowicie bezpieczne. Za to jako ludzie dorośli będą mogli zgodnie z prawdą powiedzieć, że wyrastali na skrzyżowaniu - mówi architekt.

Zobacz również: Dom z Polski: nowoczesny projekt ze Śląska

Zielony dach i system antysmogowy

Budynek pokryty jest dachem zielonym. Oprócz niewątpliwych korzyści dla mikroklimatu wnętrza ma to znaczenie dla krajobrazu. Dom widziany z dalekich wysokich perspektyw wtapiać się będzie w otoczenie. Ponieważ problem zanieczyszczenia powietrza jest w tym regionie bardzo uciążliwy, inwestor zdecydował się na zastosowanie układu wentylacji GWC z rekuperacją. Za takim rozwiązaniem przemawiają względy zdrowotne i ekonomiczne – filtrowanie i uzdatnianie powietrza pozyskiwanego z zewnątrz i odzysk energii z wyrzucanego. GWC i dach zielony eliminują potrzebę zastosowania klimatyzacji.

Jakich materiałów użyto przy budowie domu?

Materiały użyte do budowy są proste i tanie: ściany z silikatu ocieplanego wełną mineralną i mineralnym tynkiem strukturalnym wg technologii Caparol, tynkowane od wewnątrz tylko w niektórych pomieszczeniach, sufity z surowego betonu, a podłogi z żywic epoksydowych i drewna. 

Rok: 2017
Lokalizacja: Rogoźna
Zespół projektowy: Marek Wawrzyniak, Anna Wawrzyniak, Alina Kudla, Joanna Wawrzyniak, Karol Wawrzyniak, pracownia Toprojekt

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także