Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Drewniany dom dla turystów: ciekawy projekt z Norwegii

Autor: Justyna Łotowska
29 lip 2020 10:17

Ta 15-metrowa kabina ma służyć jako miejsce odpoczynku turystów w pobliżu Hammerfest, najbardziej wysuniętego na północ miasta na świecie. Jak wam się podoba taki pomysł na wakacyjny dom?

Za projektem Dagsturhytter stoją architekci z pracowni SPINN Arkitekter oraz konstruktorzy z Format Engineers, którzy na zlecenie Norweskiego Towarzystwa Trekkingowego zaprojektowali nowoczesną i odporną na trudne warunki atmosferyczne kabinę. Budynek przypomina z wyglądu kamień, obłożona jest z zewnątrz drewnem, które z czasem ma zmieniać kolor tak, by jak najbardziej przypominać okoliczne skały. Z kolei okrągły kształt pomóc ma w pozbywaniu się śniegu i lepiej odpierać silne wichry, z których ten region słynie. 

Wewnątrz niczym w jaskini jest przytulnie i ciepło, co kabina zawdzięcza temu, że pokryta jest w całości drewnem. Proste wyposażenie to typowa skandynawska stylistyka, a wielkie przeszklenie pozwala w pełni podziwiać okoliczne piękno przyrody. 

Projekt: SPINN Arkitekter, strona pracowni tutaj
Zdjęcia: Tor Even Mathisen 

Wideo o tym projekcie możecie zobaczyć tu:

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także