PARTNER PORTALU
Drewniany dom z bajecznym widokiem na jezioro. A jakie wnętrza!

Drewniany dom z bajecznym widokiem na jezioro. A jakie wnętrza!

Autor: Justyna Łotowska
26 lis 2020 13:28

Ten dom to spotkanie dwóch epok: oryginalny 40-letni budynek z bali i bardzo współczesna dobudowa. A jednak obie części doskonale się uzupełniają, tworząc piękną bryłę nad samym brzegiem urokliwego jeziora.

Oryginalny dom sprzed 40 lat jest rustykalny w stylu, wykonany z kamienia i drewnianych bali, z nachylonym dachem o szerokich nawisach. Współczesna dobudówka, dzięki zastosowanemu drewnu, tylko podkreśliła bliski naturze charakter domu. Ta mieszanka stylu zdecydowanie wyszła mu na dobre!

Dom łączący tradycję z nowoczesnością

Także wnętrze domu umiejętnie łączy różne style i epoki. Piękny, stary, kamienny kominek  został odrestaurowany i stanowi teraz prawdziwe serce części dziennej. Nowe schody są lekkie i minimalistyczne. Architektom z pracowni Paul Bernier Architecte zależało także na zachowaniu stropu starej chaty, nawet jeśli powyżej miała być dodana podłoga. W tym celu stary, bardzo już kruchy dach został całkowicie usunięty i zastąpiony daglezjową konstrukcją jodłową imitującą połać i podtrzymującą nową podłogę. Na zewnątrz nadal widoczny jest stary profil dachu oryginalnego domu.

Modernizacja starego domu miała jedno zasadnicze zadanie - sprawić, by z domu można było podziwiać przepiękne widoki na jezioro, które dotychczas nie były wystarczająco eksponowane. Z cypla roztaczał się wyjątkowy widok na jezioro, ale dom nie był dobrym punktem obserwacyjnym z uwagi na rozmieszczenie okien. Teraz się to zmieniło. Główny punkt obserwacyjny został zaplanowany w sypialni. Ze swojego łóżka właściciele mają zapierający dech w piersiach widok na piękne wysokie sosny, jezioro i rozgwieżdżone nocne niebo.

Serce domu na parterze

Dobudówka pomogła także doświetlić część dzienną na parterze. Przez duży pionowy otwór od strony wschodniej poranne światło wchodzi do środka i doświetla niższy poziom przez podłogę klatki schodowej, wykonaną z półprzezroczystego szkła. W ten sposób serce domu na parterze, które normalnie byłoby ciemniejsze, jest oświetlone światłem naturalnym. Duże okno w górnej części schodów pełni również funkcję świetlika i oferuje widok na niebo, gdy wchodzimy na górę.

Także weranda od strony południowej daje kolejne miejsce do rozkoszowania się widokiem na zewnątrz w przestrzeni skąpanej w naturalnym świetle, odbijającym się od wody. 

Stary dom jest wykonany z drewnianych bali i stoi na kamiennym fundamencie, doskonale zintegrowanym ze znajdującą się pod nim skałą. Również we wnętrzu zastosowano kamień i lite drewno. Pozostałe powierzchnie są głównie białe, dzięki czemu rozświetlają wnętrze i podkreślają kolory otaczającej natury.

Zakończenie budowy: 2020 r.
Projekt: Paul Bernier, Claudia Campeau, Luc-Olivier Daigle,  Paul Bernier Architecte
Zdjęcia: Raphaël Thibodeau

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także