Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Grecka willa "Ypsilon" z zielonym dachem

Autor: Radosław Zieniewicz
05 cze 2017 22:11

Ta luksusowa, grecka rezydencja położona jest w „sercu” gaju oliwnego, w południowej części Peloponezu. Wyróżnia się oryginalnym kształtem bryły oraz „zielonym dachem”, który pełni funkcję tarasu, jak i naturalnego przedłużenia otaczającego rezydencję terenu.

Dom położony jest na szczycie wzgórza, z którego roztaczają się „zapierające dech w piersi” widoki na zatokę Schiza i Sapientza, zaś od wschodu mieszkańcy mogą podziwiać szczyty gór.

Wokół domu

Dookoła domu są ścieżki rozchodzące się w kształcie litery „Y”. Te ciągi komunikacyjne i wyznaczają granicę trzech dziedzińców, które tworzą zewnętrzne strefy (półkule).

Ich zacienie zależy od położenia słońca. Mieszkańcy mogą wybrać, czy chcą spędzać czas po zacienionej lub nasłonecznionej stronie domu. 

Ponadto, ciągi komunikacyjne przebiegają wokół domu oraz przechodzą na górę rozwidlając się (w kształcie litery „Y). Tworzą tam stałą promenadę, gdzie można spędzać aktywnie czas.

Wnętrze naturalnie chłodzone

Wnętrze użytkowe rezydencji podzielone jest na dwie części. Pierwsza część reprezentuje prywatną sferę, gdzie znajdziemy 3 sypialnie i 2 łazienki z otwartym widokiem na wschód w kierunku szczytów górskich.

Druga część wnętrz skierowana jest na bardziej „zaludnione” południe. W tej strefie znajduje się kuchnia i pokój dzienny z bezpośrednim dostępem do wszystkich 3 dziedzińców, na zewnątrz rezydencji.

Betonowa powłoka domu połączona z zielonym dachem i krzyżową cyrkulacją powietrza, zapewnia naturalną wentylację, która chłodzi wnętrza w gorące dni i ogrzewa powietrze w te zimniejsze. Takie rozwiązanie wykluczyło konieczność zastosowania mechanicznych systemów wentylacyjnych, co zmniejszyło koszty budowy domu.

Zobacz też dom ze wspaniałym widokiem na dolinę.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także