Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

"Holenderski" dom, czyli sposób na wąską działkę

Autor: Radosław Zieniewicz
11 maj 2017 15:16

Ten dom znajduje się na przedmieściu Hagi, w mocno zabudowanej części ulicy Gele Lis. Został on wzniesiony na wąskiej działce, z jednej strony sąsiadującej z wodą, a z drugiej z dwoma rezydencjami.

Architekci ze studia GAAGA stanęli przed nie lada wyzwaniem. Właściciele wąskiej działki, otoczonej z jednej strony wodą i dzikim terenem, a z drugiej mocno zabudowanym terenem, poprosili ich o budowę domu.

Dodatkowym utrudnieniem było to, że po obu stronach działki w odległości zaledwie 5 metrów znajdowały się 2 domy.

Ekologiczne wyzwanie

Władze gminy zażądały, aby elewacja każdego domu, i także tego, była wykonana w 50% z naturalnym elementów, takich jak drewno. Co więcej, ekologiczną strefę działki, po której znajdowała się woda nie można było zabudować.

Architekci wzięli się do pracy i przedstawili model domu składającego się z 2 brył, lekko przesuniętych względem siebie w poziomie. Projekt tak się spodobał przyszłym właścicielom, że przystąpiono szybko do prac budowlanych.

Ogród w strefie ekologicznej

Ogród wraz z tarasem został ustawiony po nasłonecznionej stronie działki, tam gdzie znajduje się strefa ekologiczna otoczona wodą. Górna bryła została przesunięta właśnie nad strefę ekologiczną, która nie mogła być zabudowana.

Dzięki temu rozwiązaniu powstał „korytarz”, swoiste przedłużenie wewnętrznej części domu wychodzącej na ogród. Przestrzeń ogrodu i tarasu celowo została rozciągnięta aż do strefy ekologicznej poza dom, łącząc się z nią stworzyła swoistą, komfortową zieloną oazę.

Dwa ułożone "bloki"

Bryła domu została rzeczywiście zaprojektowana z dwóch bloków, ułożonych jeden na drugim. Elewacja górnego elementu domu została obłożona drewnianymi deskami.

Ponadto górny blok jest nieco większy niż ten dolny i celowo został przesunięty w linii poziomej na bok, w stronę ekologicznej strefy, tak że nad nią zawisł. Dzięki temu zabiegowi architektom udało się pozyskać większą powierzchnię użytkową dla mieszkańców.

Co więcej takie rozwiązanie pozwoliło zaprojektować świetliki w suficie dolnej kondygnacji, dzięki czemu została lepiej naturalnie doświetlona.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także