Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Luksusowa willa nad jeziorem

Autor: Radosław Zieniewicz
07 lip 2017 11:49

Z tej luksusowej rezydencji, położonej na wzgórzu, rozpościera się wspaniały widok na niemieckie jezioro Starnberg. Architekci ze studia Stephan Maria Lang Architects stworzyli dom, w którym zaciera się granica między strefą wewnętrzną i zewnętrzną.Czy oznacza to, że ta rezydencja nie zapewnia prywatnej przestrzeni? Wręcz przeciwnie, jest pełna niespodzianek i sekretów.

Rezydencja „S” jest umiejscowiona na wzniesieniu ze wspaniałym widokiem na jezioro Stanberg w Niemczech. Dach domu podpierają 3 kamienne kolumny. Dom wyróżnia otwarta przestrzeń między wnętrzami, a zewnętrzną strefie domu, oddzielona dużymi przeszkleniami i przesuwnymi szklanymi drzwiami.

Otwarte wnętrza

Dom został zaprojektowany z myślą o użytkownikach, którzy spędzają dużo czasu na świeżym powietrzu, nie lubią ograniczeń i kochają dobrą zabawę z przyjaciółmi.

Wejście do domu znajduje się na najwyższym poziomie i przebiega przez obszerny hol wejściowy. Duże przeszklenia skierowane są ku zachodniej stronie.

Naprzeciwko holu wejściowego znajdziemy prywatną przestrzeń użytkową, gdzie właściciele mogą cieszyć się wspaniałymi widokami na jezioro Stanberg, bez konieczności wychodzenia z rezydencji.

Tuż obok umiejscowiona jest ogromna kuchnia z widokiem na jezioro oraz górami w tle. Architekci zadbali żeby i w tym miejscu połączyć dwa światy – wewnętrzny i zewnętrzny – ze sobą.

Efekt ten osiągnęli dzięki zastosowaniu ogromnych przesuwnych szklanych drzwi z wejściem na rozłożysty taras. Duży komin jest sercem tarasu „Mountain View”, który łączy się z basenem, zachodzącym na domowy ogród.

Subtelny luksus

Z kolei ukryte schody prowadzą na niższe pierwsze piętro i na „wodny” dziedziniec, dzięki czemu w nocy wzgórze, na którym znajduje się dom, jest widowiskowo doświetlone.

Białe ściany, na której zaprezentowane zostały kolekcje fotografii oraz drewno klonowe zastosowane  na podłogi i meble oraz okładziny z wapnia kamiennego Kehlheimer pokryły ściany w łazienkach oraz obłożono nimi kominy.

Wszystkie te detale i zastosowane materiały tworzą atmosferę subtelnego luksusu.

Zobacz też mały domek letni na skraju lasu.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także