Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Niezwykła modernizacja kostki polskiej

Autor: Wojciech Napora
11 marz 2020 09:52

Celem przebudowy domu jednorodzinnego z lat 70-tych, tzw. kostki polskiej, zlokalizowanego w Mysłowicach, było podniesienie standardu obiektu oraz zwiększenie powierzchni użytkowej budynku, przy jednocześnie umiarkowanym budżecie inwestora.

Jednym z podstawowych założeń projektu była reorganizacja układu funkcjonalnego domu zarówno w warstwie wnętrz, jak i przestrzeni otaczającej. Koncepcja zakładała zlokalizowanie przestrzeni wejściowej bezpośrednio od strony ulicy (dotychczasowe wejście do domu znajdowało się z tyłu budynku), co jednocześnie uwolniło atrakcyjną przestrzeń rekreacyjną ogrodu.

Zobacz także: Dom Dziurawy.

Rozbudowa istniejącej „kostki” przewidywała dostawienie do niej dwóch kolejnych, ustawionych na sobie. Dolne pudełko zawiera ganek i wiatrołap oraz pokój dzienny będący przedłużeniem strefy dziennej istniejącego obiektu. Górny element zawiera sypialnię przeniesioną z części istniejącej, co pozwoliło na realizację obszernej łazienki na piętrze. Posadowienie kostek na uprzednio przygotowanych słupkach fundamentowych, wzmaga wrażenie oderwania kubatur od ziemi.

Zobacz także: Piękny "kamienny" dom.

Założeniem kompozycyjnym było także wyartykułowanie elementów dodanych w bryle budynku – jasne białe pudełka kontrastują z utrzymaną w szarościach częścią istniejącą.

Nazwa projektu: Dom Cube-2-box
Autorzy projektu: Krzysztof Zalewski, Adam Gil, Paweł Zalewski
Autor zdjęć: Tomasz Zakrzewski
Lokalizacja: Mysłowice
Realizacja przebudowy: 2014
Powierzchnia użytkowa: przed przebudową 151 m², po przebudowie 193 m²
Powierzchnia zabudowy: przed przebudową 90 m², po przebudowie 117 m²
Powierzchnia działki: 525 m²

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także