Nowoczesna stodoła: zobacz niesamowity projekt pod lasem w Katowicach

Nowoczesna stodoła: zobacz niesamowity projekt pod lasem w Katowicach

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
15 kwi 2020 10:26

Projekt tego niedużego domu w formie nowoczesnej stodoły doskonale wpisuje się otaczający krajobraz. Ma prostą, ale efektowną bryłę i piękne faktury materiałów elewacyjnych. Ale praca przy tym projekcie nie była łatwa.

Inwestorzy zgłosili się do nas po projekt nowoczesnego domu jednorodzinnego w spokojnej, zielonej dzielnicy Katowic. Zadnie nie było łatwe. Po pierwsze – działka przylegała bezpośrednio do działki leśnej, będącej również własnością inwestorów, po drugie – była zlokalizowana na terenie zamkniętego osiedla identycznych domów jednorodzinnych, wybudowanych kilka lat wcześniej przez dewelopera – opowiadają autorzy projektu. 

Aby na działce mógł zostać zbudowany dom jednorodzinny niezbędne było uzyskanie odstępstwa od warunków technicznych w Ministerstwie Infrastruktury, ze względu na potrzebę zachowania minimalnej odległości 12 metrów nowej zabudowy od działki leśnej.

Warunki zabudowy

Dużym ograniczeniem projektowym, zapisanym w decyzji o warunkach zabudowy, był wymóg nawiązania gabarytami, formą, wielkością budynku i kierunkiem ułożenia dachu do już istniejącego osiedla domów jednorodzinnych. Spełniając wymagania warunków zabudowy postanowiliśmy stworzyć budynek o podobnej bryle, jednak przy zastosowaniu innych materiałów wykończeniowych wysokiej jakości oraz nowoczesnych detali – wspominają Magdalena i Zbigniew Gierczak.

Nowoczesne rozwiązania

W efekcie architekci zaprojektowali dom w formie „nowoczesnej stodoły” z dwuspadowym dachem, postawiony na parterowym, drewnianym „pudełku” z płaskim dachem. Taka forma budynku, poprzez podzielenie jej na parterowe „pudełko” oraz stodołę na piętrze, pozwoliło uzyskać niewielką skalę całego domu. Ze względu na bliskość lasu sosnowego projektanci postanowili nawiązać fakturą materiałów elewacyjnych do szyszek sosnowych, rozrzuconych na działce i pokryć piętro domu blachą tytanowo-cynkową, ułożoną w łuskę. Parter, z płaskim dachem, pokryty został natomiast płytami fasadowymi fornirowanymi drewnem naturalnym.

Rzut parteru

Rzut piętra

Otwarty i energooszczędny

Od strony wjazdu i wejścia budynek jest mniej otwarty. Znalazły się tutaj: strefa wejściowa z garderobą, łazienką oraz kotłownia i garaż. Od strony południowej i północnej, budynek częścią dzienną otwiera się na ogród i las poprzez dwa zadaszone tarasy.

Budynek jest energooszczędny. Wszystkie przegrody zewnętrzne są odpowiednio ocieplone, a mostki termiczne zostały wyeliminowane w newralgicznych miejscach. Zastosowano tu energooszczędne okna aluminiowe w ciepłym montażu, a sam budynek wyposażono w wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła oraz pompę ciepła.

Autorzy projektu: Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak, INOSTUDIO, www.inostudio.pl

Wizualizacje: Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak

Zobacz także Dom z garażem: 12 dobrych projektów

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także