Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Nowoczesny dom: bardzo ciekawy projekt architekta z Polski

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
02 lip 2020 09:03

Dom w Krostoszowicach to projekt architekta Roberta Skitka z pracowni RS+. Charakterystyczne bryły ze skośnym dachem  robią niezwykłe wrażenie!

Nowoczesny dom w Krostoszowicach, o powierzchni 305 m2, powstał w pracowni RS+ Robert Skitek. 

Bardziej niż mało interesujący kontekst zabudowy zainteresował nas otaczający krajobraz. Pagórkowaty teren oraz horyzont zamknięty linią lasu w tle stał się głównym punktem odniesienia. Budynek wpisuje się w zastaną topografię, koresponduje z krajobrazem, otwiera się na najciekawsze widoki, jednocześnie odcinając się od pobliskiej nieciekawej zabudowy - mówi Robert Skitek, autor projektu. 

Od ulicy widzimy budynek parterowy z oddzieloną szklanym wiatrołapem częścią garażową. Charakterystyczne bryły z wymaganym skośnym dachem pokryte w całości łupkiem otoczone są betonowym murkiem wyznaczającym platformę, która zawiera oprócz budynku całą strefę wejściową z podjazdem i zawieszony nad terenem drewniany taras od strony ogrodu.

Część budynku mieszcząca strefę nocną jest usytuowana poniżej. Częściowo zagłębiona w gruncie, pozostaje niewidoczna od strony ulicy. Pod górnym tarasem, na poziomie gruntu znajduje się drugi taras, całkowicie zadaszony. Oba tarasy połączone są wspornikowym biegiem schodowym.

Wnętrza domu - białe ściany, otwarta część dzienna

We wnętrzach biel ścian i powierzchni dachów dopełniają podłogi ze szlifowanego betonu i naturalnego drewna, szkło, drewniane schody oraz ciemne dodatki. Na górnym poziomie znajduje się otwarta przestrzeń dzienna. W białym prostopadłościanie ukryto spiżarnię, gabinet, toaletę oraz całą zabudowę kuchni. Nad nim wygospodarowano otwartą antresolę z biblioteczką.

Drewniane schody są eksponowanym elementem wnętrza. Po zejściu na dolny poziom możemy wyjść bezpośrednio na dolny taras. Na tej kondygnacji znajdują się dwa pokoje, sypialnia główna z garderobą, łazienka, pomieszczenie techniczne z pralnią oraz bulderownia do ćwiczeń. Dodatkowo, pod garażem umieszczony jest schowek gospodarczy, dostępny z zewnątrz.

Autor: RS+, arch. Robert Skitek, arch. Jakub Zygmunt
Konstrukcja: inż. Zbigniew Prucnal

Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski, archifolio.pl 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także