Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Nowoczesny dom: ciekawy projekt z płaskim dachem

Autor: Ewa Kozioł
15 kwi 2020 10:40

Ten betonowy dom składa się z dwóch brył, „pudełek” z płaskim dachem. Taki podział pozwolił uzyskać niewielką powierzchnię użytkową, zróżnicowanie elewacji i dobre wpisanie w działkę.

Właściciel działki zlecił architektom zaprojektowanie domu jednorodzinnego w ciekawej historycznej lokalizacji w Gliwicach – w sąsiedztwie drewnianej, zabytkowej wieży radiowej. Płaska działka z drogą dojazdową od strony południowej stanowiła sad obsadzony drzewami jabłoni. Zadnie projektowe było wymagające ze względu na wjazd od strony południowej oraz wymóg inwestora zaprojektowania domu z dachem płaskim – wspominają architekci. 

Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego zalecał stosowanie na tej działce dachów symetrycznych dwuspadowych lub wielospadowych. Wybór innych form dachu niż preferowane i zalecane wymagało opracowania analizy urbanistycznej, potwierdzającej spełnienie warunku zachowania jednorodności rozwiązań w skali zespołu zabudowy lub ciągu ulicznego – mówią projektanci. 

Architekci zaprojektowali betonowy dom składający się z dwóch brył, „pudełek” z płaskim dachem. W niższym pudełku znajduje się w garaż, pomieszczenie pomocnicze, korytarz, pracownia i kuchnia, w wyższym zaś umieszczono salon z jadalnią na parterze i sypialnie, garderobę oraz łazienkę na piętrze. Podzielenie budynku na dwie bryły o różnych proporcjach pozwoliło uzyskać niewielką skalę całego domu, zróżnicowanie elewacji i dobre wpisanie w działkę.

Dom jest niższy od strony wejścia i wznosi się idąc w głąb działki. Dodatkowo bryły te oprócz zróżnicowanych proporcji zostały przesunięte w stosunku do siebie, tworząc od południa intymną i osłoniętą przestrzeń rekreacyjną – taras będący przedłużeniem salonu. Wejście do domu znajduje się w zadaszonym podcieniu z boku budynku za garażem, który został wysunięty najbliżej wejścia i wjazdu na działkę. 

Rzut parteru

Rzut piętra

Niższa bryła wejściowo-garażowa ma charakter bardziej zamknięty, „bezpieczny”, natomiast wyższa bryła salonowo-sypialna otwiera się na ogród i sad poprzez duże okna oraz dwa tarasy: mniejszy śniadaniowo-kawowy od strony wschodniej oraz większy popołudniowy od strony południowo-zachodniej.

Surowa, betonowa elewacja budynku została subtelnie ocieplona poprzez zastosowanie w oknach szyb absorpcyjnych antisol barwionych w masie na lekki odcień zielony. Szyby te pochłaniają część promieni słonecznych i w lecie chronią przed niewskazanym przegrzewaniem się pomieszczeń.

Budynek został zaprojektowany jako niskoenergetyczny, dlatego wszystkie przegrody zewnętrzne są odpowiednio ocieplone z wyeliminowywaniem mostków termicznych. Zastosowano tu energooszczędne okna aluminiowe i ich ciepły montaż, a budynek wyposażono w wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła – rekuperację uzupełnioną o element chłodzenia w okresie letnim. 

Autorzy projektu: Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak, INOSTUDIO, www.inostudio.pl

Wizualizacje: Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak

Polecamy także Nowoczesna stodoła: zobacz niesamowity projekt pod lasem w Katowicach

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także