Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNERZY PORTALU

Nowoczesny dom. Ekologiczny i otwarty! Zobacz zdjęcia!

Autor: Ewa Kozioł
12 kwi 2021 11:48

Rezydencja Baboolal znajduje się w Chapel Hill w Stanach Zjednoczonych. Została zaprojektowana dla czteroosobowej rodziny. Dom jest funkcjonalny, nowoczesny, ekologiczny i jasny. Jego wnętrze, dzięki ogromnym przeszkleniom, idealnie łączy się z ogrodem.

Choć amerykańskie budownictwo różni się od europejskiego, pewne trendy dotyczące ekologii i maksymalnego wykorzystania naturalnego światła są wspólne dla obu tych rynków. Rezydencja Baboolal to przykład nowoczesnego budownictwa, funkcjonalności na miarę dużej rodziny oraz szacunku do natury. Co więcej, budynek jest zeroemisyjny, a na jego dachu zamontowano instalację fotowoltaiczną.

Wyjątkowy projekt

Projekt rezydencji Baboolal zakładał stworzenie przestrzeni dającej jej mieszkańcom poczucie niczym nieograniczonej swobody. Jedna część domu, do której należy salon, kuchnia, jadalnia i taras, jest całkowicie otwarta. Skrzydło prywatne zostało zaprojektowane z myślą o wydzieleniu stref dla rodziców i dzieci w taki sposób, by każdy mógł czuć się nieskrępowanie i móc realizować swoje cele.
Podstawową koncepcją dla rezydencji Baboolal była japońska zasada „Shakkei”, czyli zapożyczony krajobraz.

Dom jest nietypowo usytuowany. Główne wejście znajduje się od strony południowej, natomiast północna strona posesji sąsiaduje z przepiękną trawiastą łąką, która należy do sąsiada. Ta strona jest dominującym widokiem, można więc powiedzieć, że widok jest „pożyczony”.

Projektantom udało się stworzyć budynek, który jest idealnie wkomponowany w naturalne otoczenie. Wykorzystując to środowisko, postawili oni również na wykończenie domu drewnem, kamieniem i stalą, co zdecydowanie wpłynęło na sam wygląd inwestycji oraz jej harmonijne połączenie z sąsiedztwem.

Z Polski do USA

Projekt rezydencji Baboolal opiera się na gigantycznym przeszkleniu. Cała ściana salonu i jadalni została wykonana z drzwi typu HS o powierzchni aż 22 m2. Architektom zależało na maksymalnym wykorzystaniu naturalnego światła, dlatego zdecydowali się na montaż dodatkowych przeszkleń w strefie podsufitowej. Dostawcą okien zgodnych ze standardem budownictwa pasywnego oraz spełniających wymagania projektu Baboolal była polska firma Awolux. 

W projekcie Rezydencji Baboolal znalazły się okna aluminiowe o głębokości zabudowy 75 mm w kolorze RAL 7021. Jest to czarno-szary odcień, który cieszy się rosnącą popularnością wśród wielu nowych inwestycji. Awilux dostarczył efektywne energetycznie rozwiązania, których współczynnik przenikania wynosi Uw=0,9 W/m2K (dla okien referencyjnych 1230mm x 1480mm). Wszystkie okna są trzyszybowe i wyróżniają się wyjątkową transparentnością na poziomie Lt=74%. Projektanci zdecydowali się także na montaż drzwi tarasowych typu HS z oferty AWILUX z dwoma skrzydłami jezdnymi o powierzchni 22 m2 oraz głębokości zabudowy 153 mm. Zastosowano w nich szkło bezpieczne VSG/ESG – jest to szkło laminowane hartowane o wysokiej odporności na uszkodzenia. Współczynnik przenikalności cieplnej dla okna referencyjnego wynosi Uw=1,0.

Rezydencja Baboolal opiera się na popularnej na amerykańskim rynku technologii szkieletowej. Stolarkę Awilux osadzono w podkonstrukcji drewnianej w strefie izolacji budynku. Wykonawcy projektu zdecydowali się na zastosowanie ciepłego montażu, który dodatkowo wpłynął na parametry termiczne całej inwestycji. Ten sposób montowania okien i drzwi ogranicza koszty zużycia energii i wydłuża życie stolarki.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także