Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Nowoczesny dom, który wtapia się w otoczenie. Zobacz ten niezwykły projekt!

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
05 lis 2020 12:23

Dark House wtapia się w otoczenie drzew, a przy tym sprawia wrażenie pozostającego w ruchu. W założeniu ma być niedostępny z zewnątrz, ale otwarty i bezpieczny dla właścicieli. Zobaczcie niezwykły, najnowszy projekt architekta Marcina Tomaszewskiego z pracowni REFORM Architekt.

Dark House będzie miał powierzchnię 320 m². Zostanie zbudowany na działce liczącej 3.000 m². Bryła została zaprojektowana na różnych wysokościach, jednak nieodczuwalnych dla domownika.

Przed projektowaniem zawsze chce zobaczyć teren, gdzie ma stanąć dom – to zdecydowanie ułatwia pierwsze kroki podczas tworzenia projektu. W tym przypadku teren jest lekko nierówny i skarpowaty oraz mocno zalesiony. Nie chciałem, by dom wyglądał jak wbity w teren. Pomimo prostego, wręcz prostolinijnego rzutu, elewację postanowiłem więc nieco rozbrylić i wprawić w ruch. W praktyce oznacza to, że raz wysuwa się na 1,5 m do przodu, innym razem do tyłu. Wszystko miało na celu uniknięcie wycinki drzew, które są nieodzownym elementem krajobrazu wokół domu. Wspomnianą ruchomą strukturę budynku osiągnąłem dzięki licznym przesunięciom – mówi Marcin Tomaszewski z pracowni REFORM Architekt.

Bezpieczny dla mieszkańców

Na zewnętrznej elewacji zostanie wykorzystany jeden materiał – tynk w oryginalnym kolorze Grigio Naturale RF stworzonym specjalnie do tej realizacji przez Marcina Tomaszewskiego, który w zależności od płaszczyzny ściany będzie w różny sposób zarysowywał się na elewacji. Raz w pionie, raz w poziomie, a innym razem pod ukos i tym sposobem osiągnie zamierzony efekt „zadrapania”. Dzięki temu zabiegowi budynek zyskał niepowtarzalną fakturę oraz pewna funkcjonalność obiektu została w niego wtopiona tak jak np. wrota garażowe, wejście do budynku oraz inne elementy na elewacji.

Skromny dla niechcianych gości dom, ma być przede wszystkim bezpieczny dla inwestora, dlatego dopiero na tyłach domu widoczne są okna i wszelkie zaplanowane wewnątrz funkcje. Układ wewnętrzny został zaprojektowany w prosty, schematyczny sposób z podziałem na trzy strefy – dzienną (open space), nocną (sypialnie i łazienki) oraz techniczną (garaż i inne pomieszczenia techniczne).

Budynek kameleon

Frontowa elewacja mimo wrażenia ciemnej szarości, w rzeczywistości będzie wpadała w różne odcienie ciemnego brązu oraz naturalnej szarości – w zależności od pory dnia oraz pory roku, co nawiązuje do kolorystyki otaczającej natury i terenu. Wspomniany krajobraz stanowił dużą inspirację w projekcie, w którym powstała bryła ma być jak kameleon – wtapiać się w otoczenie.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także