Nowoczesny dom na Podlasiu. Drewno i kamień na elewacji. Piękny projekt!

Nowoczesny dom na Podlasiu. Drewno i kamień na elewacji. Piękny projekt!

Autor: Ewa Kozioł
23 sty 2023 08:47

Dom zostanie zbudowany na Podlasiu, na działce otoczonej lasem i rozległymi polami. Jego ingerencja w krajobraz została maksymalnie ograniczona. Drewno i kamień zastosowane na elewacji i we wnętrzu pozwalają na wzajemne przenikanie się domu z otoczeniem.

  • Potrzeba wyprowadzenia się z miasta i stworzenia przestrzeni zarówno do mieszkania, jak i do pracy była główną motywacją do powstania tego projektu.
  • Dom z każdej strony otoczony jest lasem i rozległymi polami.
  • Jednym z najważniejszych założeń było potraktowanie wyjątkowej leśnej działki z należytym szacunkiem. Zmiana nawierzchni została ograniczona tylko do koniecznych dojść i dojazdów.

Dom z każdej strony otoczony jest lasem i rozległymi polami. Jego ingerencja w krajobraz jest maksymalnie ograniczona. Wykorzystano naturalne nachylenie terenu, ukrywając część budynku pod ziemią, co pozwoliło dodatkowo podkreślić nadwieszoną bryłę parteru i nadać całej formie lekkości. Podziemną kondygnację ujęto w betonową ramę ścian oporowych. Indywidualny projekt bramy garażowej umożliwił uzyskanie spójnego wyglądu elewacji.

Jednym z najważniejszych założeń było potraktowanie wyjątkowej leśnej działki z należytym szacunkiem. Zmiana nawierzchni została ograniczona tylko do koniecznych dojść i dojazdów. Reszta działki pozostała dzika i nienaruszona. Ze względów konstrukcyjnych fundament zaprojektowany został w formie żelbetowej płyty. Aby chociaż w małym stopniu ograniczyć to, co odbieramy naturze, zaproponowano taką formę drewnianych tarasów, która pozwoliła na przerastanie ich leśnymi roślinami oraz swobodne przemieszczanie się małych zwierząt. Żadne drzewo nie będzie wycięte w czasie budowy. Stropodach przewidziano w systemie zielonego dachu ekstensywnego.

Bryłę podzielono na dwie kondygnacje. Podziemna mieści garaż, strefę techniczną i siłownię. Pozostałe funkcje mieszkalne zarówno wspólne, jak i prywatne rozmieszczono na parterze. To sprawia, że strefa dzienna oraz wszystkie pokoje mają bezpośrednie wyjście na taras oraz zapewniony widok na polanę.

Główne osie układu funkcjonalnego i panoramiczne przeszklenia kadrują najciekawsze widoki. Dzięki systemowi ruchomych okiennic mieszkańcy mogą kreować różne poziomy intymności.

Projekt: tu.studio, www.facebook.com/tu.studio.architektura

Wizualizacje: delightfullstudio

Zobacz także Mały dom. Bardzo wygodny. Zobacz super projekt dla rodziny!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także