Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Nowoczesny dom o ciekawej bryle

Autor: Wojciech Napora
25 wrz 2019 11:00

Architekci ze studia ATX Architekti przy projektowaniu tego czeskiego domu z winnicą postawili na „organiczny”, naturalny kształt bryły domu z prostym, ale funkcjonalnym układzie wnętrza.

Właściciel zapragnął domu nietuzinkowego, w opozycji do rezydencji o tradycyjnym dwuspadowym dachu. Architekci z czeskiego studia ATX Architekti postanowili wyjść poza konwencjonalne stereotypy i stworzyć rezydencję, która nie tylko wyróżni się nietypową bryłą, ale też i oryginalnym układem pomieszczeń.

Oryginalny kształt rezydencji podkreśla łagodnie pofałdowany dach, którego pofalowana linia odwzorowuje zarys czeskiego wzgórza Hořický, znajdującego się po drugiej stronie doliny.

Inspirujący krajobraz

Architekci ze studia ATX Architekti przy projektowaniu tego czeskiego domu z winnicą postawili na „organiczny”, naturalny kształt bryły domu z prostym, funkcjonalnym wnętrzem.

Zobacz także: Dom pod linią - nowoczesna architektura w Polsce.

Oryginalny kształt rezydencji podkreśla łagodnie pofałdowany dach, którego pofalowana linia odwzorowuje zarys wzgórza Hořický, znajdującego się po drugiej stronie doliny. Otaczający krajobraz stał się więc główną inspiracją przy projektowaniu zewnętrznej bryły tego domu.

Wnętrze otwarte na taras

Prosty układ poszczególnych pomieszczeń został celowo zaprojektowany wokół transparentnej i otwartej strefy wejściowej.

Jednym z ważniejszych wymogów jaki postawił inwestor architektom była odpowiednia ekspozycja ogromnego akwarium z egzotycznymi rybami i naturalnie odwzorowaną rafą koralową.

Architekci po długim namyśle i konsultacji z właścicielem mieszkania zdecydowali się umieścić akwarium w części biurowej, bezpośrednio połączonej z salonem.

Wewnętrzna przestrzeń mieszkalna została tak zaprojektowana, że rozszerza się na zewnątrz, łącząc się z osłoniętym z trzech różnych stron tarasem.

Wokół domu

Taras celowo został umiejscowiony w bezpośrednim sąsiedztwie jadalni, tak aby mieszkańcy mogli z niej podziwiać przepiękny zielony krajobraz.

Taras połączony jest ze specjalnie zaprojektowaną, zadaszoną strefą komunikacyjną otaczającą cały dom. Taki chodnik umożliwia szybkie przemieszczanie się zarówno wokół domu, jak i do poszczególnych wnętrz w mniej sprzyjających warunkach np. podczas deszczu.

Przeoczyć winiarnię

Rezydencja, ze swoją charakterystyczną elewacją i dachem, jest najbardziej wyeksponowanym obiektem. Natomiast winiarnia jest starannie ukryta przed ciekawskimi sąsiadami lub przybyłymi gośćmi.

Bardzo łatwo ją przeoczyć, gdyż znajduje się w ogrodzie, poniżej poziomu gruntu. 

Przykryte wnętrze winiarni rozszerza się na zewnątrz, stanowiąc element przedłużonego, odkrytego od góry tarasu. A ten jest odcięty ze wszystkich czterech stron, bo jest umiejscowiony poniżej poziomu ziemi. Dzięki temu architekci chcieli zapewnić maksimum prywatności jej użytkownikom, którzy mogą tam np. się wygrzewać na słońcu.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także