Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Nowoczesny dom o prostej bryle i dwuspadowym dachu: świetny projekt z Tych!

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
07 lip 2020 09:33

Dom Podmiejski w Tychach to nowoczesny dom, który w założeniu pasować miał do okolicznej zabudowy. Tradycyjna bryła o minimalistycznym wykończeniu skrywa ciekawe funkcjonalnie wnętrze. Autorzy tego projektu to Magdalena Tokarska i Piotr Tokarski z pracowni TTAT

Największym atutem zlokalizowanej na przedmieściach Tychów działki było otoczenie pól uprawnych i lasów. Obszar ten jest słabo zurbanizowany i posiada typowo wiejski charakter. Z działki rozpościera się widok na otwartą przestrzeń i charakterystyczne dla tej okolicy domy w zabudowie zagrodowej.

Dom dopasowany do sąsiedniej zabudowy

Bezpośrednie sąsiedztwo wpłynęło na przyjęte rozwiązania projektowe. Głównym z nich była zabudowa o cechach typowych dla okolicznych budynków oraz zachowanie charakterystycznej dla tego obszaru formy domu. Prosta wydłużona bryła budynku wraz z użytkowym poddaszem umieszczonym pod dwuspadowym dachem najbardziej odpowiada przyjętym założeniom oraz najlepiej koresponduje z istniejącymi w okolicy formami zabudowy. Architekci z TTAT nadali jednaj tej tradycyjnej w formie bryle budynku nowoczesny wygląd - poprzez współczesne materiały wykończeniowe i detale, które nadały domowi minimalistyczną formę. 

Wnętrze domu - widokowe przeszklenia i wysoki sufit

We wnętrzu skrywa się ciekawie zaprojektowana przestrzeń mieszkalna, która w niebanalny sposób podkreśla walory lokalizacji domu. Mamy tu podwyższenia sufitów, widokowe otwarcia w różnych kierunkach na krajobraz, różnorodny sposób przenikania światła do jego wnętrza i ciekawy układ funkcjonalny pomieszczeń.

Architekci wykorzystali otwarcia w stropie, tworząc na parterze strukturę złożoną z przewyższeń i obniżeń sufitu, potęgującą wrażenie przestrzenności wnętrz. Dodatkowo dzięki takiemu zabiegowi wydzielono bloki funkcjonalne poszczególnych pomieszczeń, nadając jednocześnie całości jasny i czytelny układ.

Funkcja w domu została tak ułożona, aby wykorzystać największy atut działki, jakim jest piękne otoczenie. Dlatego też w centralnie umieszczonej strefie dziennej, składającej się z salonu, jadalni i kuchni, przez duże okna umieszczone na przeciwległych ścianach rozpościera się przepiękny widok. Przenikanie wnętrza z zewnętrzem potęguje poczucie, że dom silnie osadzony jest w kontekście.

Dom doświetlony od rana do wieczora

Umieszczone naprzeciwko siebie w salonie duże okna tarasowe wprowadzają do strefy dziennej  światło o różnych porach dnia, dzięki czemu główna przestrzeń życiowa mieszkańców jest oświetlona praktycznie od wschodu do zachodu słońca. Ponadto pośrednim światłem z salonu, dzięki podwyższeniu stropu, doświetlony jest również korytarz w części nocnej znajdującej się na piętrze.

Na parterze znajduje się centralnie zlokalizowana część dzienna wraz z zapleczem w postaci kuchni ze spiżarnią i łazienką, uzupełniona  przez strefę wejściową i garaż. Bezpośrednio przy salonie znajduje się również gabinet i strefa nocna rodziców. Część dla czwórki dzieci na poddaszu stanowią bliźniacze pokoje dzieci rozlokowane po dwa przy każdej ścianie szczytowej domu. Korytarz łączący pokoje jest ciągiem funkcjonalnym z garderobą, łazienką i pralnią. Został on doświetlony za pomocą świetlika ulokowanego w podwyższonej części jadalni.

Powierzchnia terenu: 800,2 m²
Powierzchnia użytkowa 204,3 m²
Autorzy: Magdalena Tokarska, Piotr Tokarski, TTAT (http://ttat.pl/)
Zdjęcia: Archifolio/Tomasz Zakrzewski

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także