Nowoczesny dom pod Warszawą. Otwarty na naturę. Świetny!

Nowoczesny dom pod Warszawą. Otwarty na naturę. Świetny!

Autor: Ewa Kozioł
12 kwi 2022 14:31

Dom o powierzchni 220 m² znajduje się w podwarszawskim Józefosławiu w zielonej, spokojnej okolicy. Wyróżnia go prosta, nowoczesna bryła i wnętrze pełne światła. Pięknie wpisuje się także w otaczającą przyrodę.

Agnieszka Buczkowska-Korlińska, właścicielka pracowni Inter-arch, wspomina, że pracę nad tą realizacją należało zacząć od podstaw – od analizy nasłonecznienia działki, na której miał stanąć dom. Aby światło naturalne mogło wpadać do środka o każdej porze dnia, bryłę domu potraktowano niczym kostkę Rubika. – Podzieliliśmy ją na dwie części, a następnie obróciliśmy tak, żeby każda z nich była w jak największym stopniu nasłoneczniona. Zależało nam też na zaprojektowaniu jak najlepszej przestrzeni widokowej – tłumaczy architektka.

Wygodne wnętrze

Dom ma powierzchnię ponad 220 m². Część dolna, dzienna, zwrócona jest w stronę ogrodu, zamiast pierwotnie zakładanego widoku na sąsiednie działki. Salon otwarty na strony południową i zachodnią jest teraz idealnym punktem widokowym do podziwiania zachodów słońca. Jednocześnie właściciele mają zapewnioną prywatność, mimo iż plan architektoniczny domu zakładał, że salon będzie miał wysokość aż 7 metrów, a cała ściana domu od strony ogrodu będzie przeszklona. Wnętrze jest bardzo przestrzenne i pełne naturalnego światła. Okna wykonała firma Internorm, nie pierwszy raz współpracująca z pracownią Inter-Arch. Dzięki właściwościom termoizolacyjnym chronią wnętrza przed przegrzaniem w gorące dni. Duże, pasywne, bezramowe przeszklenia i przesuwne drzwi tarasowe są natomiast idealnie dopasowane do bryły domu, stanowiąc jej naturalne uzupełnienie. 

Dolna część domu stanowi centrum życia rodzinnego inwestorów. Kuchnia z jadalnią jest otwarta na salon. Zastosowano tu układ w kształcie litery „L”, pozwalający osobom przebywającym w kuchni i w części wypoczynkowej na zachowanie ciągłego kontaktu. Na część salonową wychodzi także klatka schodowa prowadząca na piętro.

Górna część domu pokrywa się z linią zabudowy ulicy. Powstała tam strefa master z główną sypialnią i łazienką, oraz dwa pokoje dziecięce. Przestrzeń na antresoli zaplanowano jako miejsce do zabawy dla dzieci, które pozostaje w zasięgu wzroku dorosłych przebywających na parterze. W przyszłości antresola może zostać przearanżowana na dodatkowy pokój.

W zgodzie z naturą

Zabieg obrócenia bryły domu sprawił, że w dolnej części budynku powstała dodatkowa otwarta przestrzeń – placyk manewrowy przed wejściem do domu i wjazdem do garażu. Jego zadaszenie przerobiono na obszerny taras, na który można wyjść bezpośrednio z sypialni na piętrze.

Właścicielom zależało na zaprojektowaniu domu w zgodzie z otaczającą go przyrodą. Na działce sytuowanej w pobliżu Lasu Kabackiego, w zielonej i spokojnej okolicy, udało się zachować cały zastany drzewostan. Zamiłowanie inwestorów do natury podkreślił też wybór materiałów do wykonania elewacji. Architekci postawili na drewniane panele i naturalny kamień, którym został obłożony komin. Biały tynk podkreślił zaś prostą, nowoczesną formę budynku.

Autorka projektu: Agnieszka Buczkowska-Korlińska, pracownia Inter-arch Architekci, www.www.inter-arch.pl

Zobacz także 120-metrowy dom. Z nowoczesnym wnętrzem. Piękny projekt dla rodziny!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także