Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Nowoczesny dom w Konstancinie-Jeziornie

Autor: Wojciech Napora
24 lut 2020 10:52

Ten niezwykły dom jednorodzinny w Konstancinie-Jeziornie zlokalizowany jest na działce leśnej o powierzchni ok. 1900 m². Budynek jest skromny i ma prostą formę, diabeł tkwi jednak w jego szczegółach.

Dom o nazwie M-House i powierzchni 270 m² został zaprojektowany zgodnie z wytycznymi i oczekiwaniami inwestorów - młodych, aktywnych trzydziestolatków.

Antracytowa bryła - część dzienna - jest oddzielona szczeliną od białej bryły - części nocnej - co daje wrażenie oderwanie piętra od parteru. Duże okna pełnią rolę ram obrazów działki, która z zewnątrz przechodzi do wnętrza. Indywidualnego charakteru górnej bryle nadaje detal otoczonych antracytowym kołnierzem okien, w których wycofano wąskie otwierane skrzydła, część stałą zlicowano z elewacją, a szyby w narożach połączono bezramowo.

Zobacz także: Dom, który zadziwia.

Leśna działka jest ciemna, więc każde okno, które rozświetla wnętrza, jest nieocenione. Dlatego wprowadzono duży świetlik dachowy doświetlający środek domu przez dwie kondygnacje.

Frontowa część domu, w której znajduje się garaż, obłożona została drewnianą okładziną, bejcowaną w kolorze antracytowym, co w leśnym pejzażu było naturalnym i oczywistym wyborem.

Za częścią garażową dyskretnie zlokalizowano zewnętrzny taras osłonięty przed wiatrem oraz „sąsiedzkim okiem” z naturalnym zadaszeniem, który stanowi bryła pierwszego piętra.

Autorzy projektu: Wojciech Jaksa, Mateusz Stolarski, Piotr Walerysiak, Aleksandra Zdziechowska.

Zdjęcia i opis realizacji: zw A (Zdziechowska Walerysiak Architekci).

Zobacz także: Polska Zagroda - niezwykły projekt. 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także