Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Otwarty na zieleń: projekt 150-metrowego domu w Czeladzi

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
25 cze 2020 09:07

Ten dom miał powstać dla inwestorów, którzy chcieli mieć przyrodę na wyciągnięcie ręki. Jego autorzy, Magdalena Tokarska i Piotr Tokarski z pracowni architektonicznej TTAT stworzyli projekt, który zapewnia mieszkańcom optymalne środowisko do przebywania wśród natury.

Projekt Domu Na Styku 2 odnosi się do pierwotnej potrzeby człowieka przebywania w otoczeniu zieleni. Założeniem projektowym było stworzenie budynku będącego w symbiozie z otoczeniem, który będzie przyjazną przestrzenią zaspokajającą podstawową potrzebę przebywania człowieka w otoczeniu zieleni. Uwarunkowania na działce oraz styk jej wschodniej granicy z bujną zielenią parku miejskiego stały się punktem startowym genezy projektu.

Działka z dużą różnicą poziomów

Główną cechą charakterystyczną działki jest duża różnica poziomów terenu pomiędzy granicą zachodnią – od strony, której znajduje się droga dojazdowa – oraz granicą wschodnią położoną 5 m niżej. Określono lokalizację projektowanego obiektu w północnej części działki uwalniając możliwie jak największy obszar w południowej jej części umożliwiając tym samym organizację ogrodu.

Priorytetem jednak okazało się wygenerowanie relacji na linii droga dojazdowa – dom – zieleń parku. Chcąc spełnić przyjęte założenia projektowe dom od strony podjazdu musiał zapewniać prywatność jej mieszkańcom, a od strony wschodniej całkowicie otwierać się na atrakcyjną, bujną zieleń.

Wnętrze domu przenika się z naturą

Różnica poziomów terenu stała się pretekstem do odwrócenia typowej dla domu jednorodzinnego funkcji, gdzie strefa dzienna zlokalizowana jest na parterze, a strefa nocna na piętrze budynku. Strefę dzienną umieszczono na poziomie przyziemia, a strefa nocna została zlokalizowana na poziomie -1. Przyjmuje ona formę wyrwy w skarpie. Wpisując się w nią zapewnia tym samym kameralność i prywatność. Jednocześnie całkowicie otwiera się na zieleń.

Strefa dzienna wraz z funkcją pomocniczą ma formę zwartej bryły obłożonej naturalnym materiałem, jakim są drewniane listewki. Salon z kuchnią dostały duże przeszklenia od strony wschodniej oraz północnej i południowej. W efekcie architekci uzyskali efekt przenikania się przestrzeni strefy dziennej i zewnętrza z dominującą w tym miejscu zielenią. A dzięki decyzji o ulokowaniu strefy nocnej na poziomie -1 wpisanym w naturalną skarpę kubatura projektowanego domu wydaje się być  znacznie mniejsza niż w rzeczywistości - bryła wygląda jak parterowa i wpisuje się w kontekst miejsca. Taki dom zapewnia mieszkańcom optymalne środowisko do przebywania w otoczeniu zieleni.

Nazwa: DOM NA STYKU 2
Pracownia projektowa: TTAT, http://ttat.pl/ 
Autorzy: Magdalena Tokarska, Piotr Tokarski
Współpraca autorska: Bartosz Wolny
Lokalizacja: Czeladź
Inwestor: Prywatny
Projekt: 2018
Powierzchnia terenu: 510 m²
Powierzchnia użytkowa: 148,5 m²

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także