PARTNER PORTALU
Piękny dom w Gliwicach. Nowoczesny projekt w stylu stodoły!

Piękny dom w Gliwicach. Nowoczesny projekt w stylu stodoły!

Autor: Justyna Łotowska
18 sie 2022 11:34

Dom o powierzchni użytkowej aż 390 mkw to projekt pracowni Studio BB Architekci. Nowoczesny, w typie stodoły, powstał by właściciele mogli cieszyć się piękną przyrodą wokół. Zobaczcie ciekawy dom ze Śląska!

  • Dom o powierzchni użytkowej 390 mkw znajduje się w Gliwicach, na działce w otowczeniu lasu. 
  • Nazwa Dom Obserwatora nawiązuje do zamiłowania właścicieli do obserwacji przyrodniczych oraz astronomicznych.
  • Rozległe przeszklenia pozwalają na obserwację przyrody wokół. Zadaszone balkony umożliwiają wyjście i kontakt z naturą w dowolnym momencie.
  • Inny projekt z tej pracowni: Dom z Polski: świetny nowoczesny projekt na wąską działkę

Dom zaprojektowano na podłużnej działce w sąsiedztwie lasu i okresowo tworzącego się stawu. Nazwa Dom Obserwatora nawiązuje do zamiłowania właścicieli do obserwacji przyrodniczych oraz astronomicznych. Potrzeba obserwacji nieboskłonu oraz dzikiej przyrody w samym sercu lasu stała się główną inspiracją dla tego projektu.

Nowoczesny dom w typie stodoły

Dom jednorodzinny zaprojektowany przez architektów z pracowni BB Architekci ma podłużny kształt przypominający stodołę i wpisuje się w nurt domu stodoła. Zaproponowano współczesną, minimalistyczną architekturę pozbawioną detalu.

Rozległe przeszklenia pozwalają na obserwację przyrody wokół. Zadaszone balkony umożliwiają wyjście i kontakt z naturą w dowolnym momencie. Zadaszenie na częścią tarasową kryje duże przeszklenie salonu i chroni je przed przegrzaniem oraz opadami deszczu. 

We wnętrzu - otwarty salon, sypialnia, garderoby, siłownia 

W salonie otwartym aż do dachu zaprojektowano antresolę oraz kładkę, tak by można było łatwo dojść do dużego przeszklenia, wyjść na balkon, a także  umyć okna. Na piętrze znalazły się 2 sypialnie z garderobami, łazienka oraz siłownia.

Realizacja żaluzji przeciwsłonecznych byłaby problematyczna, dlatego zamiast nich architekci zaproponowali dosyć znaczne nadwieszenia dachu poza przeszklenia

 

Lokalizacja: Gliwice, Śląskie
Pow. zabudowy 270m²
Pow. użytkowa: 390 m²
Wysokość budynku: 9,6m
Szerokość elewacji frontowej: 12,6 m
Długość elewacji bocznej: 21,4 m

Autorzy projektu: Tomasz Bradecki, Barbara Uherek-Bradecka, Martyna Skruch, BB Architekci

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także