Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER SERWISU
PARTNER SERWISU

Piękny dom w Piasecznie. Świetny projekt z polskiej pracowni!

Autor: Ewa Kozioł
01 lip 2021 13:25

Dom został zaprojektowany jako połączenie dwóch brył. Ma prostą, nowoczesną formę o minimalistycznym wydźwięku. Funkcjonalnie także podzielony jest na części: mieszkalną oraz garażową.


Najważniejszym czynnikiem wpływającym na formę projektowanego budynku była od samego początku działka a dokładnie mówiąc jej specyficzne proporcje.

Jasnym stała się konieczność uformowania horyzontalnego układu brył, ustawionego wzdłuż dłuższej krawędzi działki. Brak jasno zarysowanych mianowników w otaczającej zabudowie pozwolił nam na pewną swobodę w kwestii formowania budynku. Tak też podzieliliśmy funkcjonalnie obiekt na dwie części: mieszkalną oraz garażową.

Forma budynku

Budynek został zaprojektowany jako połączenie dwóch brył o takich samych proporcjach elewacji szczytowych z cofnięciem jednej części względem drugiej. Na elewacji architekci zastosowali płytki włókno-cementowe, którymi zostały pokryte zarówno ściany, jak i dach obiektu. Dzięki takiemu zabiegowi udało się otrzymać budynek o minimalistycznym wydźwięku. Bryły pełniące różne funkcje (część mieszkalna oraz część garażowa) zostały zróżnicowane kolorem materiału elewacyjnego. Dodatkowo wszystkie elementy cofnięte względem lica ścian zewnętrznych (tarasy, wnęka wejściowa czy cofnięta północna ściana szczytowa) pokryto drewnem tak by budynek sprawiał wrażenie narzucenia włókno-cementowej „skóry” na drewniany „szkielet”.

Część mieszkalna

Stanowi ją parter oraz pierwsze piętro z częściowo wyeksponowaną więźbą dachową. Na parterze znalazły się: biuro, łazienka, spiżarnia oraz przestronny salon z aneksem kuchennym, który jest wyeksponowany południową część działki. Na piętrze, jako przestrzeń prywatna, zostały zlokalizowane: master bedroom (z oddzielnym pokojem kąpielowym, indywidualną garderobą oraz tarasem), sypialnia dziecka, łazienka, pralnia, pomieszczenie gospodarcze oraz strefa fitness z tarasem.

Część garażowa

Została zlokalizowana w północnej części działki. W części garażowej przewidziano trzy stanowiska postojowe wraz z przestrzenią do majsterkowania. Na prośbę inwestora bryła została również przystosowana do możliwej późniejszej rozbudowy o antresolę.

Autorzy projektu: pracowania architektoniczna Duch Projektanci, www.duchprojektanci.pl

Wizualizacje: pracowania architektoniczna Duch Projektanci

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także