Piękny dom z widokiem na las: zobacz projekt z Gliwic

Piękny dom z widokiem na las: zobacz projekt z Gliwic

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
10 lip 2020 09:14

Ten komfortowy, przestrzenny, otwarty na ogród i widoki dom znajduje się na przedmieściach Gliwic. Zaprojektowali go Adam Zwierzyński i Anna Porębska z pracowni MUS Architects.

Z uwagi na długą i wąską działkę przyjęto liniowy układ domu o ścianie północnej maksymalnie przesuniętej do granicy działki. Taki pomysł pozwolił maksymalnie wykorzystać południową nasłonecznioną część działki. 

Dom minimalistyczny

Uwagę zwraca przede wszystkim minimalistyczna i modernistyczna architektura. Budynek ma formę jednokondygnacyjnego modernistycznego pawilonu z wysuniętymi gzymsami i balkonem oraz dużymi przeszkleniami od strony wschodniej, południowej i zachodniej. W prostym i czytelnym układzie funkcjonalnym wydzielono wyraźny pas pomieszczeń mieszkalnych, pas komunikacji oraz pas pomieszczeń obsługowych. 

Zobacz inny dom z tej pracowni: Wow! Wnętrza tego domu w Krakowie musicie zobaczyć!

Atrakcyjna widokowo ściana lasu znajduje się po stronie wjazdu na działkę. Marzeniem klienta było zachowanie tego pięknego widoku. Dlatego też jedyną częścią domu zlokalizowaną w przyziemiu jest garaż wraz z pomieszczeniami technicznymi. Dzięki temu część frontowa działki stanowi otwartą niezabudowaną przestrzeń, a mieszkańcy domu mogą się cieszyć widokiem.

Chcieliśmy zachować widok na las, ale jednocześnie znaleźć się powyżej przechodniów lub powyżej „rzadko” przejeżdżających samochodów, chcieliśmy usunąć garaż z podjazdu, ale jednocześnie mieć do niego możliwie krótki i niezbyt stromy zjazd – stąd dom znajduje się powyżej terenu, a garaż nie całkiem pod ziemią - mówią projektanci domu, Adam Zwierzyński i Anna Porębska z MUS Architects.

Więcej świetnych domów z Polski: 10 najpiękniejszych polskich domów ostatniej dekady

Biel + fornir

Dom jest wąski, ale wnętrze wydaje się przestronne dzięki zastosowaniu dużych przeszkleń. Architekci konsekwentnie ujednolicili materiały stosowane wewnątrz i na zewnątrz, dzięki czemu efekt przenikania się wnętrza i zewnętrza jest jeszcze wyraźniejszy, a granica między strefa prywatną a publiczną wizualnie się zaciera. Dominuje biel uzupełniona wewnątrz jasnym fornirem drewnianym. 

Projekt: 2017, realizacja: 2018-2019
Autorzy projektu: MUS Architects,http://musarch.pl/ 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także