Przeszklona stodoła na Mazurach: piękny dom pod Kętrzynem!

Przeszklona stodoła na Mazurach: piękny dom pod Kętrzynem!

Autor: Justyna Łotowska
20 maj 2022 08:26

Czy da się spójnie połączyć nowoczesne rozwiązania, stylowy minimalizm oraz nawiązania do tradycyjnej, regionalnej architektury? Dom nad stawem to wyjątkowa inwestycja projektu biura LINE Architekci, która udowadnia, że jest to możliwe.

  • Dom rolnika spod Kętrzyna to nowoczesny budynek w typie stodoły, z ciekawymi przeszkleniami i nowoczesnym układem funkcjonalnym.
  • „Dom nad stawem” miał być nie tylko nowoczesny, wygodny i niepowtarzalny, ale także w pełni oparty na własnych pomysłach inwestora.
  • Inspirację dla domu stanowiła tradycyjna zabudowa siedliskowa Warmii i Mazur, którą od zawsze cechował podział na część mieszkalną i gospodarczą.
  • Czytaj też: Dom w stylu stodoły. 7 pięknych projektów nowoczesnych domów

Pan Tomasz – inwestor spod Kętrzyna w województwie warmińsko-mazurskim – jest rolnikiem prowadzącym duże gospodarstwo. W rodzinnej okolicy postanowił zbudować dom swoich marzeń. Od początku miał sprecyzowane pomysły dotyczące całej inwestycji. Wraz z żoną szukał więc nie gotowego projektu, a architektów otwartych na niepowtarzalne rozwiązania, którzy stworzą dom w pełni dopasowany do potrzeb jego rodziny. Zdecydował się na współpracę ze studiem LINE Architekci, specjalizującym się w indywidualnych projektach budynków i wnętrz.

Nowoczesny projekt wpisany w regionalną zabudowę

Wybrane przez pana Tomasza architektki – Anna Kulińska i Agnieszka Mogielnicka – inspirując się najbliższym, niezwykle malowniczym otoczeniem, wymyśliły dla projektu nazwę „Dom nad stawem”. Od początku swojej pracy ściśle współdziałały z inwestorem. Dokładnie konsultowały z nim wszystkie rozwiązania.

„Dom nad stawem” miał być nie tylko nowoczesny, wygodny i niepowtarzalny, ale także w pełni oparty na własnych pomysłach inwestora. Równie istotne było harmonijne wkomponowanie innowacyjnego budynku w krajobraz okolicy oraz lokalną architekturę. Zaprojektowany obiekt idealnie pasował do tradycyjnych sąsiednich zabudowań, a równocześnie w pełni odzwierciedlał zamiłowanie inwestora do nowoczesnych rozwiązań.

Ostatecznie powstały dwie bryły ustawione obok siebie pod kątem. Inspirację dla nich stanowiła tradycyjna zabudowa siedliskowa Warmii i Mazur, którą od zawsze cechował podział na część mieszkalną i gospodarczą. Zgodnie z założeniami projektu w większym budynku ulokowano pomieszczenia dzienne – salon, kuchnię, bawialnię i gabinet, a także sypialnie. Mniejsza bryła służy natomiast jako trzystanowiskowy garaż. Dla wygody połączono je dwustronnie przeszklonym łącznikiem. Oba budynki posiadają dachy dwuspadowe i proporcje doskonale wpisujące się w okoliczną zabudowę.

Dom, który wykorzystuje potencjał działki

Choć inwestor miał dobrze sprecyzowany pomysł na swój dom, to jednak pozostawał otwarty na nowe, często innowacyjne propozycje. W projekcie postawiono więc na odważny kontrast pomiędzy obiema bryłami. W przypadku budynku mieszkalnego zdecydowano się na jaśniejsze, szare barwy, a garażowi nadano jednolity, ciemnoszary odcień. W tym celu wykorzystano wybraną przez inwestora płaską dachówkę Domino z oferty Creaton. 

Jak podkreślają same architektki, ze względu na lokalizację i funkcję budynku zależało im na użyciu trwałych materiałów wykończeniowych w ciemniejszej tonacji. Bryła części mieszkalnej posiada natomiast betonowe wykończenie na elewacjach, z podkreślonym rytmem pionowych podziałów. Jako pokrycie wybrano jasne, szare dachówki – również minimalistyczny, pozbawiony ozdobników model Domino.

Modna stylistyka dachówki idealnie wpisuje się w podstawową zasadę minimalizmu – mniej znaczy więcej. Oferuje pożądaną aktualnie przez większość inwestorów oszczędność wyrazu. Dzięki pełnemu przeszkleniu szczytu budynku od strony stawu, z jego wnętrza roztacza się wspaniały widok na zbiornik wodny oraz otaczające go pola.

Układ funkcjonalny domu - nowoczesny i wygodny

Układ funkcjonalny całego domu został dostosowany do indywidualnych potrzeb inwestora. W części mieszkalnej (liczącej 250 metrów2) największym pomieszczeniem jest dwukondygnacyjny salon z półzamkniętą kuchnią, oddzieloną przeszkloną przesłoną. Pozostałą przestrzeń przeznaczono na gabinet, garderobę, sypialnie oraz łazienki i pralnię. Na poddaszu urządzono natomiast pokój kinowy, pełniący równocześnie funkcję bawialni.

Wszystkie okna zaprojektowano w układzie wertykalnym. Wyjątek stanowi okno kuchenne, które ma układ horyzontalny i zapewnia panoramiczny widok na drogę dojazdową. Nowoczesnym usprawnieniem jest inteligentny system umożliwiający sterowanie wieloma elementami domu za pomocą aplikacji w smartfonie. Dzięki niemu w wygodny i szybki sposób da się kontrolować oświetlenie, bramę garażową, grzejniki elektryczne oraz ogrzewanie podłogowe.

Zobacz film o tym domu:

 

Projekt: Anna Kulińska, Agnieszka Mogielnicka z biura LINE Architekci

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także