Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Spotkanie tradycji i nowoczesności w XIX-wiecznej francuskiej rezydencji

Autor: Radosław Zieniewicz
23 gru 2016 09:41

Architekci z hiszpańskiego studia 05 AM Arquitectura przeprowadzili niesamowitą renowację XIX-wiecznej rezydencji, położnej na przedmieściach Paryża. Mimo iż odmienili całkowicie układ pomieszczeń, czyniąc go bardziej otwartym to udało im się zachować ten niepowtarzalny, historyczny styl domu.

Jednym z głównych wyzwań, jakie stanęły przed architektami, przy odświeżaniu wnętrz tej XIX-wiecznej rezydencji, było poprawienie rozkładu wnętrz oraz ich funkcjonalności. Jednym słowem trzeba było je dostosować do wymagań współczesnego klienta, zachowując ich historyczny aspekt oraz spójność wystroju wszystkich wnętrz.

Otwarty parter

Klient zapragnął wnętrz otwartych i bardziej nowoczesnych. Dlatego też na parterze całkowicie usunięto ściany, łączące salon, kuchnię i jadalnię. Przy takim układzie pomieszczeń, nie zapomniano też o pięknym ogrodzie, który jest łatwo dostępny i widoczny ze wszystkich pomieszczeń najniższej kondygnacji. 

Dodatkowo architekci poprawili funkcjonalność pomieszczenia wejściowego, czyli dużego przedsionka tworząc z niego garderobę z zabudową z mebli, która ma za zadanie pomieścić ubrania. Obok oddzielona została mała łazienka. 

Historyczna górna kondygnacja

Także pomieszczenia znajdujące się na pierwszym piętrze poddane zostały gruntownej renowacji, ale przy zachowaniu tych wydawałoby się mało istotnych elementów, które nadają niepowtarzalny charakter całej rezydencji. Mowa tu o istniejących historycznych wnękach, które architekci odnowili, nadali nową funkcjonalność i świeży wygląd.

Także dwie sypialnie zostały całkowicie odnowione poprze poprawę przejrzystości i funkcjonalności tych pomieszczeń. W głównej sypialni architekci postanowili przenieść alkierz tak, aby sąsiadował bezpośrednio z strefą kąpielową - prysznicem i wanną otwartych w luksusowej marmurowej zabudowie.

Co do sypialni dziecięcych, to zachowano tam wnęki, podkreślając ich obecność żywym kolorem. We wnękach, tak jak w głównej sypialni umieszczono także dziecięce łóżka.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także