Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Świetny pomysł na dom blisko natury. Już się buduje w Gryficach!

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
16 lip 2020 09:29

Dom Rozłożony to projekt pracowni architektonicznej TTAT. Zobaczcie ciekawy pomysł na dom o powierzchni 360 m2, który jednak wtapia się w otoczenie i podkreśla piękno pobliskiej natury.

Zlokalizowana na przedmieściach Gryfic działka posiada krajobrazowy charakter. Otoczenie jest bardzo słabo zurbanizowane, a sąsiedztwo bujnej zieleni wraz ze starodrzewiem w dolinie rzeki Regi, polami oraz lasami na horyzoncie składają się na nietuzinkowe miejsce do mieszkania. Niezwykłość działki polega również na tym , że rozpościera się z niej atrakcyjny widok na otoczenie w wielu kierunkach.

Idea projektu: dom wpasowany w krajobraz

Istotą projektu stało się dopasowanie projektowanego domu do krajobrazowego terenu przy jednoczesnym zachowaniu charakteru miejsca. Wykreowanie odpowiedniej relacji otoczenie – architektura stało się priorytetowe. Dom jednorodzinny, jako twór ludzki, zmienia krajobraz w terenie jakim się znajduje. Powinien jednak z nim współgrać, być jego dopełnieniem, stąd próba wkomponowania architektury domu w krajobraz. Nie mniej ważne jest jednak stworzenie relacji wnętrza z otoczeniem. Celem projektu było wykreowanie przestrzeni otwierającej się na atrakcyjne widoki w różnych kierunkach, co zapewni możliwość doświadczania otaczającej przyrody.

Inspiracja - zabudowa zagrodowa z Pomorza Zachodniego

Rozbudowany program funkcjonalny powoduje, że bryła projektowanego budynku posiada kubaturę, która przy zwartej formie mocno ingeruje w krajobraz. Dominuje w otoczeniu i nie komponuje się z sielankowym pejzażem, który jest charakterystyczny dla terenu. Chcąc zachować charakter miejsca postanowiliśmy zaczerpnąć z typowej dla wiejskich obszarów Pomorza Zachodniego zabudowy zagrodowej. Stworzyliśmy iluzję, że projektowana zabudowa jest mniejsza niż w rzeczywistości. Tym samym dopasowaliśmy jej skalę do kontekstu miejsca.

Bryłę projektowanego budynku podzielono na mniejsze jednostki funkcjonalne. Zostały one rozdzielone i rozłożone na działce w nowym układzie. Te poszczególne części, które przyjęły formę pojedynczych domków o niewielkiej kubaturze, zostały ze sobą połączone tworząc jeden funkcjonalny organizm. Zlokalizowany w centralnej części działki dom, którego rzut, po połączeniu poszczególnych jednostek funkcjonalnych, tworzy układ schodkowy, otwiera się na wszystkie pożądane kierunki zapewniając tym samym widok na atrakcyjne części terenu i ogród przydomowy.

We wnętrzu pełen program funkcjonalny łącznie z oranżerią

Dom został podzielony na funkcjonalne jednostki połączone ze sobą w minimalny sposób zapewniając jedynie komunikację między nimi. Zaprojektowano domek z wejściem, kuchnią, jadalnią i sypialnią na poddaszu, domek z pokojem dziennym, domek z pokojami dla dzieci, domek z gabinetem, strefą techniczną i pokojem gościnnym na poddaszu oraz osobny garaż. Naturalnym przedłużeniem ogrodu staje się oranżeria, która połączona bezpośrednio z pokojem dziennym, stanowi również odrębną jednostkę funkcjonalna w formie pojedynczego domku.

Elewacje i dach budynku zaprojektowano jako monochromatyczne odpowiednio z gładkiego tynku i blachy. Przyjęta w projekcie powściągliwość materiałowa jest celowa. Założeniem projektowym była próba wtopienia zabudowy w środowisko i jednoczesne nieodwracanie uwagi obserwatora od atrakcyjnych elementów tworzących krajobraz miejsca.

Przeprowadzony proces transformacji bryły budynku powoduje, że dom staje w symbiozie z otoczeniem. Staje się częścią sielankowego charakteru miejsca i otwiera się na atrakcyjny teren.

Autorzy projektu: Magdalena Tokarska, Piotr Tokarski, pracownia projektowa: TTAT
Współpraca: Bartosz Wolny, Kasjan Stabik
Lokalizacja: Gryfice
Projekt: 2017 (obecnie w fazie budowy)
Powierzchnia terenu: 3002 m2
Powierzchnia użytkowa: 359.7 m2

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także