Szklany dom ze spektakularnym widokiem na miasto

Szklany dom ze spektakularnym widokiem na miasto

Autor: Radosław Zieniewicz
10 kwi 2017 10:41

Z tego małego domu o powierzchni użytkowej 52 mkw rozciąga się spektakularny widok na wulkaniczne pasmo górskie. Z kolei nocą, miasto San Jose ożywa feerią barw, które można podziwiać zarówno z tarasu, jak i z wnętrza domu. Wszystko to dzięki przeszklonym ścianom tej małej rezydencji w Kostaryce.

Dom jest położony na zboczu, w kierunku Wschodu, gdzie poniżej znajduje się kostarykańskie  miasto San Jose, a w oddali rozciągają się majestatyczne góry. Dom został zbudowany na odludziu, otoczony tropikalną szatą roślinną.

Dom został w całości zaprojektowany tak, aby można było podziwiać spektakularne widoki. Stąd architekci ze studia Cañas Arquitectos zdecydowali się na zastosowanie szklanych ścian oraz dużego, rozłożystego tarasu o powierzchni 30 mkw.

Otwarty na widoki

Mając na uwadze, że dom ten powstał głównie z myślą o podziwianiu widoków oraz spędzaniu wspólnych popołudni i części wieczorów z przyjaciółmi, architekci stworzyli całkowicie otwarty układ pomieszczeń.

Wspólną powierzchnię 52 mkw dzielą pokój dzienny, jadalnia i kuchnia. Jedynie mała łazienka z naturalnych przyczyn została odgrodzona od wspólnej strefy.

Taras także został zaprojektowany w celu podziwiania widoków, dlatego architekci zdecydowali się zastosować przeszklone bariery. Taras jest naturalnym przedłużeniem otwartego wnętrza domu. Taras pokryto szarymi płytami, korespondującymi z barwami i umeblowaniem wnętrza domu.

Neutralny styl

Do domu można wejść przez stalowy, podświetlany nocą, most ze szklaną barierką ochronną. Uwagę przykuwa całkowicie "otwarte wnętrza" domu wraz z przeszkleniami. Jedynie tylna elewacja, zbiegająca się z wzniesieniem, nie jest przeszklona.

Architekci celowo wybrali ciemne płyty ceramiczne, a sufit zaaranżowany został w szarych barwach. Dzięki temu zabiegowi, mieszkańcy nie rozpraszają się podczas obserwacji „nocnego życia” panującego w San Jose. Kolor i materiał umeblowania oraz tylnej ściany uzupełniają ten „neutralny” styl.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także